Tour Elentrik – streetart zorgt voor creatieve dialoog in Diest

Een aantal elektriciteitskasten van Fluvius zien er in het centrum van Diest al een jaar lang net iets vrolijker uit dan in de meeste andere steden. Het stadsbestuur nodigde vorig jaar tijdens de Week van de Amateurkunsten kunstenaars en mensen met goesting uit om die steriele vaalgrijze kasten wat meer kleur te geven. Dat was het begin van Tour Elentrik. Uiteindelijk kregen toen veertig kasten een laagje kunst over zich heen. Het project werd professioneel begeleid door Treepack, een organisatie die zich inzet voor de creatie en promotie van streetart.

Tour Elentrik viel bij veel mensen dik in de smaak. De inwoners kregen wat extra vrolijkheid in het centrum, de bezoekers waren aangenaam verrast over zoveel creativiteit en de kunstenaars kregen appreciatie voor hun werk.

De cultuurdienst wilde het project dit jaar graag herhalen. “We hebben nog elektriciteitskasten genoeg om te pimpen”, vertelde schepen van Cultuur Geert Cluckers. “Uiteindelijk is de kostprijs (4600 euro) voor dit project erg beperkt als je de resulaten en de positieve reacties bekijkt. Het project brengt op een laagdrempelige manier kleur en kunst in de stad en in de deelgemeenten.”

Tour Elentrik zorgt voor dialoog tussen inwoners

Dinsdagavond trokken Astrid Peeters van de cultuurdienst en schepen Geert Cluckers door de stad met een groep artiesten maar ook een aantal inwoners die hun inbreng hadden in het ontwerp van de kasten. Want dat was de bedoeling: inwoners mee laten bepalen hoe de kasten worden aangekleed. Het leverde geweldige verhalen op. Tour Elentrik blijkt veel meer te zijn dan gepimpte elektriciteitskasten. Het is een proces waarbij mensen met mekaar in dialoog gaan om uit te maken hoe ze het centrum van de stad aangenamer kunnen maken. Een paar kunstenaars gingen zelfs zo ver dat ze de mensen uit de buurt, en hun kinderen, mee aan het werk zetten.

Schepen Geert Cluckers ziet deze dynamiek als een aangrijpingspunt om veel meer in te zetten op streetart in het centrum. Hij denkt er bijvoorbeeld aan om een aantal bruggen in het centrum te laten aankleden door streetart-artiesten.

Een overzicht van de nieuwe projecten die je kan bewonderen
 • TUZQ (Lars Van Cauwenbergh) -> Galgeveldstraat/Diestsesteenweg in Kaggevinne + O.L.V.kerk in de Begijnenstraat
 • Anniek Gielen -> Dillenburgstraat in Webbekom + Peetersstraat/Mariëndaalstraat
 • Angelique Baeyens (Barakart) -> Bruidstraat
 • Mia De Bondt -> Oude Tramweg
 • Kristof Buekers -> Lakenhalle
 • Hajnalka Györe -> Begijnenstraat/Rode Kruisstraat
 • Martine Van Camp -> Overstraat
 • Ak’Cent -> Veemarkt
 • Arktos -> Bredestraat/Saffraanberg in Kaggevinne
Het volledige grondplan van Tour Elentrik

3 comments

 • Jenny ‘Twix’ Jones

  De veelbesproken schedel behoort naar mijn mening tot één van de mooiste. Onlangs vroeg iemand mij of de kasten bij haar in de buurt geen fraai schildering kon krijgen. Weet Hola waar ze eventueel terecht kan?

  • Er was idd wat commotie over de schedel naast de kerk. Dat werk is van Tuzq alias Lars Van Cauwenberg, een meester in dit vak. De dame in kwestie kan allicht best schepen Geert Cluckers contacteren via geert.cluckers@diest.be. Hij is bevoegd voor cultuur maar hij is ook voorzitter van Fluvius.

 • Hoi Jenny, je kunt altijd Treepack zelf contacteren. Als er al bewoners zijn die open staan voor zo’n soort kunst in de straat, dan is het stadsbestuur vaak snel te overtuigen. Laat gerust iets weten op hun facebook of website! (treepack.net).

Geef een reactie