Latijnse passie op zaterdagavond in Stamineeke Webbekom

Niet alleen op maandagavond is het muziekavond in Stamineeke Webbekom. Maaike Van den dries pakte eerder deze maand op een regenzwangere vrijdagavond al uit met een redelijk uniek optreden van El Zeb. Surfmuziek verdorie. Een genre waar je niet meteen tegenaan loopt in deze regio. Quinten Tarantino kliefde deze muziek met af- en aanrollende gitaarriedels in de geesten van hedendaagse muziekliefhebber in zijn meesterwerk Pulp Fiction. Michael Schots & Pieter Dedonker zorgden ervoor dat de erfenis van Dick Dale ook in Webbekom niet snel uit de geheugen zal gewist worden.

Maaike gaat er in haar programmatie van uit dat alle muziekgenres aan bod moeten kunnen komen in de bruinste kroeg van het Hageland. Dat zette ze vorige zaterdag extra in de verf. Irene Zugaza, een Argentijnse die later naar Mexico zou emigreren, en de Spaanse Guadalupe Mediavilla pionierden zich met soms heel aparte eigen interpretaties, doorheen zowat alle genres van Latijnse klassiekers. Passie en emotie op tijd geremd en gespoord door een magistrale stembeheersing en meesterlijke techniek op de gitaar, de viola en de akkordeon.

Irene combineert haar krachtige leadstem met de viola. Guadalupe Mediavilla staat al langer bekend voor haar vernieuwende inbreng op akkordeon in de flamencomuziek. Haar stem zweeft tussen de vurige zuidspaanse gedreven volksmuziek en het klagerige ritme van de fado. Tussen de beide dames zat gitarist Cristian Gato. Onopvallend maar virtuoos. Samen vormen ze Aroma Sur, een trio dat passie en beheersing weet te verbinden.

Wie deze brok van zuiderse muziekosmose gemist heeft mag zich een klein beetje schuldig voelen. Anderzijds was er geen morzel vloer meer vrij in ‘t Stamineeke. De liefhebbers van het genre hadden duidelijk de weg gevonden naar cultuurterroir Webbekom. Zij die er waren komen allicht terug.

Op de laatste maandagavond van september laat Maaike het podium aan een loepzuiver trio uit Diest. Jaco & Friends, dat zijn Patrick Jacobs en Marc Bellen op gitaar en Dominiek Croymans op contrabas. Geen Diestenaar die deze rasmuzikanten niet kent. Geen podium in Diest waar ze in een of andere bezetting hebben gespeeld. Geen muziekliefhebber die dit trio wil missen. Al zeker niet op een maandagavond.

Geef een reactie