Kinderanimatie en preventie zijn pijlers van Open dag in brandweerpost Scherpenheuvel-Zichem

Brandweerzone Vlaams-Brabant Oost organiseerde vorige zondag 28 september een open dag in de brandweerpost van Scherpenheuvel-Zichem. Ondanks het barslechte weer kwam daar toch nog behoorlijk wat volk op af.

Het concept steunde op een paar duidelijke pijlers.

Preventie en bewustmaking zijn al langer een prioriteit binnen de zone. De brandweerzones zetten nogal wat middelen in om mensen bewust te maken van het belang van rookmelders en de opmaak van een vluchtplan in geval van brand. In Vlaanderen stierven dit jaar al meer dan veertig mensen in een woningbrand. dat is bijna één mensenleven per week. Veel van die overlijdens zijn te vermijden met de eenvoudige plaatsing van rookmelders. Zone Vlaams-Brabant Oost heeft een preventiewagen die dat op een eenvoudige en didactische manier duidelijk maakt.

Kinderanimatie is ook vaste prik tijdens open dagen van de brandweer. Dat is niet enkel plezant voor de kinderen, er schuilt allicht ook een wervingscampagne op lange termijn achter. Wie naar de site www.ikwordbrandweer.be surft, vindt daar honderden vacatures voor brandweervrijwilligers in gans Vlaanderen. Brandweervrijwilliger is dus duidelijk een knelpuntsituatie. Dat gebrek aan vrijwilligers lijkt overigens nog te gaan stijgen. Het meerjarenbeleidsplan 2020-2025 dat door de zoneleiding werd opgemaakt vraagt om bijkomende investeringen in personeelsleden en materieel om de dienstverlening te verbeteren.

Tijdens een open dag van een brandweerpost zijn er uiteraard demonstraties. De ploegen van post Scherpenheuvel-Zichem pakten onder meer uit met een bevrijding uit een autowrak en een horizontale evacuatie met de ladderwagen. De plaatselijke politiepost van zone Demerdal was ook open. Zij ondersteunden het actieve gedeelte van de open dag met een demonstratie van een politiehond.

Hola Hageland start met een gratis wekelijkse nieuwsbrief met interessante weetjes, activiteiten en promoties. Wil je die nieuwsbrief graag ontvangen? Bezorg ons je emailadres en je krijgt hem deze week al in je digitale bus.

Geef een reactie