FOTO | Warandechallenge heeft organisatorische voordelen maar er zijn ook duidelijke werkpunten

Honderden leerlingen van alle Diestse scholen die, netjes geordend per cyclus, een ganse dag rondjes lopen door het centrum van de stad. De Demerloop is al decennialang een begrip. Maar vorige vrijdag brak sportief Diest met die traditie. De Demerloop heet voortaan de Warandechallenge en het parcours van de massaloop werd verlegd naar de Finse piste en de atletiekpiste in het voetbalsstadion van KFC Diest.

Grondige evaluatie

“We hebben dat nieuwe concept goed doorgepraat met de sportverantwoordelijken van alle betrokken scholen”, zegt sportfunctionaris Chris Drijvers. “Organisatorisch heeft het een aantal voordelen. We moeten veel minder nadar opstellen en de scholen kunnen zich veel overzichtelijker verzamelen in de tribunes. Maar er zijn zeker verbeterpunten. We zullen het nieuwe concept dan ook grondig evalueren.”

Sportfunctionaris grijpt meteen in

Chris Drijvers greep overigens na de eerste loop al meteen in. De Finse piste bleek te smal om de massa lopertjes meteen na de start te kunnen verwerken. De volgende groepen werden eerst een rondje over de atletiekpiste gestuurd waardoor de groep al wat meer verspreid naar de Finse piste kon vertrekken.

Ervaring van buitenspeeldag

De combinatie met een springkastelenpark was zeker een van de belangrijke voordelen. De organisatie van de randanimatie was op de Grote Markt net iets moeilijker. Aan de Warande kan de sportdienst terugvallen op de ervaring die ze hebben met de buitenspeeldag.

Toeschouwers moeten lang wachten

Op Facebook duiken een paar punten van kritiek op. De belangrijkste opmerking is de lange tijdsspanne die tussen de verschillende groepen ligt. Ouders die de kinderen willen aanmoedigen in verschillende leeftijdsgroepen moeten uren wachten langs het parcours. Een aantal mensen hebben heimwee naar de toffe sfeer die het event in het centrum creëerde. Een koffietje op een terrasje zit er in de nieuwe omgeving inderdaad niet in.

2 comments

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Voor onze Rode Kruis afdeling die instond voor de EHBO heb ik ook wat punten genoteerd. Springkastelen zorgen voor pret maar soms ook voor accidentjes. Volgende editie moeten er 4 hulpverleners staan in plaats van nu maar 2.

    • Zeer terechte opmerking. Niet alleen omwille van de springkastelen maar ook omdat de massa deelnemers bijna onvermijdelijk wat fysieke problemen moet opleveren.

Geef een reactie