Guy Verlinde en Nils De Caster brengen intimistisch meesterstukje in Living 29

De gezelligste muzikale living van Vlaanderen bevindt zich allicht in de Dorpsstraat 29 in Molenstede. Eigenaar Roel Celis was ooit zelf een getalenteerd lid van Chilly Willy, een van Vlaanderens beste live-bluesgroepen ooit. Zijn contrabas staat nog steeds geparkeerd in de fameuze living maar zelf plukt hij al enkele jaren niet meer aan de snaren. Die periode in het artistieke nachtleven leverde hem wel een dikgevuld contactenboekje op. Om de paar maanden nodigt de Roel een grote naam uit de rootsmuziek uit. Dat resulteert in een merkwaardig lijstje topartiesten die allemaal in de huiskamer kwamen spelen voor de opbrengst van wat de luisteraars in een hoed stoppen.

Zonder exhaustief te willen zijn denken we spontaan terug aan knappe muzikale momenten met ondermeer Roland Van Campenhout, Billy & Bloomfish, Anton Walgrave, Spencer the Rover, Brendan Croker en zelfs Stef Kamil Carlens die zijn makker Matt Watts kwam ondersteunen.

All is forgiven

Vorige vrijdag waren Guy Verlinde en Nils De Caster aan de beurt. Guy Verlinde promoot zijn nieuwe album All is forgiven en na het optreden in Living 29 blijven er inderdaad maar weinig zonden te vergeven.

Ritueel

Altijd hetzelfde ritueel in de living. Naarmate 18 uur dichterbij komt wordt de Roel nerveus. Artiesten komen graag iets te laat en al zeker als het in Meulstee te doen is. Het komt ook altijd weer goed. Snel even dag zeggen, materiaal uit de wagen halen, opstellen, korte soundcheck en daarna serveert Jef-de Jeppe-Camps zijn huisbereide lokale specialiteit. De tapkraan loopt dan al een tijdje. Het vat Achouffe is een vast ritueel maar vorige week was er ook een vat Trappist uit Westmalle. Dubbel op dus.

Het diner vond plaats onder een partytent in de tuin. Een parcours met plastic kermiseendjes en een selectie vinyl uit de gigantische verzameling van de Roel zorgden voor de juiste sfeer. Guy Verlinde viel op met zijn verstandig onderbouwde meningen. Fijne mens met een waardevolle boodschap. Later op de avond zou hij dat doortrekken in zijn bindteksten.

Kenners van het genre

Guy Verlinde en Nils De Caster horen bij de top van het genre in België en omstreken. Dat lokte een schare kenners naar Molenstede. Drummer van Chilly Willy Walter Cuyvers en Han Wouters en Thomas van den Houte van The Me in You schoven aan bij de pastatafel van de Jeppe. Walter wordt volgend jaar tachtig. Eat this Charlie Watts. Kunst- en blueskenner Guido Luckermans nestelde zich in een sofa. Journalist Freddie Vandervelpen van de gespecialiseerde website Rootsville noemde Nils De Caster een van de beste componisten van België.

Het optreden werd een aaneenschakeling van intimistische eigen songs en een zeldzame uitstap naar een schoonheid van Bob Dylan. De twee artiesten toonden dat ze mekaar naadloos aanvoelen. Nils De Caster reageerde met een onwaarschijnlijke beheersing op iedere impuls van zijn kompaan. Hij schakelde voortdurend tussen de mandoline, de viool en een lapsteel. Guy Verlinde bleef bij zijn akoestische gitaar maar hij verraste met een paar solo’s op de kazoo.

Het publiek genoot en liet deze unieke set stil maar met veel appreciatie binnenkomen. “Deze sfeer heb ik lang gemist”, zei Guy Verlinde. Je zag de man gelukkiger worden na iedere enthousiaste reactie vanuit de huiskamer.

Voor Mieke

Tijdens het optreden stond een foto van Mieke Geukens op een kastje naast de artiesten. Een klein kunstvlammetje hield haar aanwezigheid levend. Mieke was een erg gedreven journaliste van de website Rootstime. Ze overleed op 5 september na een korte ziekte. “De laatste weken werd iedere dag de wereld kleiner, de mogelijkheden minder, de levenswil bleef, het leven niet”, schreef een van haar collega’s. De rootscommunity zal haar niet snel vergeten.

Geef een reactie