Buren schenken opbrengst nieuwjaarszingen aan voedselbank

In de meeste deelgemeenten van Scherpenheuvel-Zichem trekken de kinderen op 31 december massaal de straat op om nieuwjaar te zingen. Die traditie zorgt ervoor dat hier en daar drankenstandjes worden opgebouwd waar de ouders even blijven plakken. Onder meer in Averbode bouwt Romain Helsen met zijn buren al enkele jaren een populaire hut op in de omgeving van de putterslamp.

“Het idee is, zoals zoveel ideeën, aan de toog in café Den hemel ontstaan”, zegt Romain Helsen. “Als we met drie buren naast elkaar snoep uitdelen kunnen we ze in de tussenliggende garage evengoed warme chocomelk aanbieden. Theo, de cafebaas van Den Hemel wilde daar nog wat flessen jenever en glühwein bijdoen. Ondertussen hebben we ook een door vrienden geleverd Duist likeurtje en de ter plaatse gebakken bierwafels”, zegt Romain Helsen.

De eerste paar jaren was de drank gratis maar de bezoekers stelden zelf voor om een vrije gift te doen. “Er passeerden vorig jaar ongeveer 120 zangertjes, vaak vergezeld van een groepje ouders”, zegt Romain Helsen. “Zij zorgden voor een stevige 800 euro, een bedrag dat enkel afkomstig is van de vrije bijdrage die mensen ons geven.” De drie buren besloten om de opbrengst te schenken aan een warm initiatief in eigen stad. Vorige week overhandigden ze een cheque van 800 euro aan de voedselbank Sint-Vincentius.

Geef een reactie