Hoog bezoek in abdij Averbode

Op de foto: Bisschop Frans Daneels en gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant Monique Swinnen

Op dinsdag 27 augustus werd de kroningskapel in Averbode ingezegend. Die plechtigheid kreeg heel wat extra symboliek mee. Vandaag is het de feestdag van de heilige Augustinus. De Norbertijnen leven volgens de regels van Augustinus.

Er was ook hoog bezoek voor de plechtigheid. Bisschop Frans Daneels, Norbertijn in Averbode maar al decennialang actief in de omgeving van het Vaticaan in Rome, woonde de plechtigheid bij.

Frans Daneels legde in 1961 als twintigjarige zijn gelofte af in de abdij van Averbode. In 1971 trok hij naar Rome om er kerkelijk recht te studeren aan de Gregoriaanse Universiteit. Vanaf 1977 tot 1982 keerde hij terug naar België en werd hij pastoor-deken van Averbode. In 1982 vroeg zijn orde hem om procurator-generaal van de Norbertijnen te worden in Rome.

In 1989 werd Danneels ‘promotor Iustitiae’ van het hoogste tribunaal van de Apostolische Signatuur. Dat is de hoogste rechtbank binnen de katholieke kerk. In 1998 werd Danneels lid van de Disciplinaire Commissie van de Romeinse Curie.

Op 1 mei 2008 wijdde paus Benedictus XVI de Norbertijn tot bisschop. In 2016 ging Daneels op emeritaat. Hij was toen 75 jaar. “Dat betekent niet dat ik niks meer doe”, zegt de bisschop aan Hola Hageland. “Er is in Rome voldoende werk om mijn dagen te vullen.”

Daneels komt een drietal keer per jaar terug naar de abdij van Averbode. In de periode rond Kerstmis, met Pasen en tijdens de zomervakantie.

Geef een reactie