Diest en Tienen hebben te weinig huisartsen

copyright afbeelding NOS

Het Agentschap  Zorg en Gezondheid berekent ieder jaar welke gemeentes in Vlaanderen een prioritaire zone zijn voor de vestiging van huisartsen. Dat zijn gemeentes met minder dan 90 actieve huisartsen per 100.000 inwoners (of minder dan 125 in dunbevolktere gemeentes).

Huisartsen die zich in zo’n prioritaire of huisartsarme gemeente vestigen, kunnen daarvoor een aanmoedigingspremie van 20.000 euro krijgen. Huisartsen die zich in een andere, niet prioritaire zone, vestigen, kunnen een renteloze lening van 15.000 euro opvragen.

Voor de meest recente periode van juni 2019 tot eind 2020 telt Vlaanderen 227 prioritaire gemeentes. Vorig jaar stabiliseerde dat aantal nog op 195. De huisartsenvereniging Diest staat ook in dat lijstje. Ook Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken en Tienen hebben te weinig huisartsen. Huisartsenvereniging Hagewacht staat er niet in voor de gemeenten Bekkevoort, Tielt-Winge, Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot maar wel voor Begijnendijk en Tremelo. Ook in Zoutleeuw, Glabbeek, Holsbeek, Lubbeek en Rotselaar zijn voldoende artsen.

Toch blijft ook het aantal erkende huisartsen jaar na jaar stijgen. Dat kan enigszins vreemd lijken maar een van de redenen voor het ogenschijnlijke tekort aan huisartsen is de populariteit van groepspraktijken. De cijfers zeggen ook niks over huisartsen die het aantal prestaties of patiënten bewust beperken of deeltijds werken.

Geef een reactie