Urban Hill…straatcultuur moet herbestemming zwembadsite inspireren

Straatcultuur. Het fenomeen ontstond in de grootsteden en tot een paar jaar geleden had het een wat negatieve geladenheid. Dat is ondertussen even anders. Straatcultuur is nog steeds een uitdrukking van hoe jongeren met mekaar omgaan. Er hoort een eigen taaltje bij maar ook kledij, sport, muziek en … jawel…cultuur zijn specifieke verbindende elementen. En vooral…de negatieve connotatie is verdwenen. Onderling respect voor mekaar is belangrijk.

Het fenomeen werd ondertussen ook gekaapt door de industrie met specifieke kleding, schoenen en petten. In een aantal steden worden regelmatig evenementen georganiseerd die geïnspireerd zijn op straatcultuur. Summer Jam in Diest hoort zeker in dat rijtje thuis.

Urban Hill

Dat inspireerde de jeugddienst in Scherpenheuvel om, samen met een aantal lokale partners, Urban Hill uit te werken.

Urban Hill vindt plaats op 25 augustus op rond het zwembad De Beumkes. Tussen 10.00 uur en 18.00 uur zijn er professionele graffitikunstenaarsaan het werk maar er zijn ook skate-initiaties en een skatewedstrijd, enkele jonge getalenteerde en lokale dj’s draaien vette schijven, foodtruck La Bohème serveert streetfood en jeugdhuis Boemelke zorgt voor drank. Dat zal nodig zijn want de weerdiensten voorspellen dertig graden. Streetlifeshop LEVEL8 bouwt een stand met toffe spullen op en organiseert een workshop “pimp je pet”. Er is een deathride en een chill-zone waar eigenlijk niks moet. Enkel chill zijn in tropische omstandigheden.

De medewerkers van de jeugddienst zijn ook zelf aanwezig. Zij gaan bij de bezoekers peilen naar de meningen over de herbestemming van de site.

“Het terrein heeft veel mogelijkheden, maar daar wordt momenteel nog te weinig gebruik van gemaakt.” zegt schepen van Jeugd, Inne Pauwels.

Piket als voorbeeld

Zonder ons uit te spreken over de stabiliteit van het gebouw kan het nochtans erg eenvoudig zijn. In de citadel van Diest werd een van de hangars omgebouwd tot Piket, een site waar ondertussen de meeste trendy evementen plaats vinden. Piket is erg eenvoudig gerealiseerd. De muren en de structuur zijn zo naakt mogelijk gehouden en gepimpt met graffiti. Er is een toog neergezet in recuperatiemateriaal en al de rest is bron voor inspiratie van organisatoren. Het zwembad en de aangrenzende terreinen bieden diezelfde mogelijkheden en de inplanting is ideaal. Met het cultureel centrum en de sporthal in de onmiddellijke omgeving en meer dan voldoende parking kan deze site een nieuwe dynamiek op gang brengen in Scherpenheuvel. Niet te lang praten zouden we zeggen. Maak het mogelijk.

One comment

Geef een reactie