Snelste skydiver ter wereld traint in Schaffen

Wie tijdens het weekend in de buurt van het militair domein van Schaffen passeert, heeft de kans om de snelste skydiver ter wereld aan het werk te zien. Op weekdagen staat Luc Maisin gewoon tussen de decoratieartikelen in zijn winkel in Overijse. Maar in de weekends trekt hij meestal naar de dropping zone van Schaffen. Gemiddeld voert hij een vijftiental sprongen per week uit en in totaal heeft de man er meer dan tienduizend op zijn palmares.

Bijna 500 kilometer per uur

Vorige week won de 62-jarige skydiver het wereldkampioenschap speekskydiven in het Britse Dunkeswell. De Belg haalde een gemiddelde snelheid van 490,58 kilometer per uur, gespreid over zes sprongen. Zijn topsnelheid was 495,67 kilometer per uur.

Bij speedskydiven komen de skydivers vanop een hoogte van 4000 meter kaarsrecht naar beneden. Op 2000 meter stopt de officiële snelheidsmeting. Omdat ze dan bijna vijfhonderd kilometer per uur halen moeten ze eerst remmen door horizontaal te gaan vliegen. Als ze dat niet doen zou het valscherm scheuren bij de opening. Op het moment dat de skydivers in de buurt van tweehonderd kilometer per uur komen, kunnen ze hun valscherm opentrekken.

ladyskydivers vestigen twee Belgische records in Moorsele

Het was overigens een erg succesvolle week voor de skydiverscommunity in België. In Moorsele slaagde een groep van 29 dames er in om binnen de toegelaten tijd een correcte figuur te vliegen en dat is een Belgisch record. Een dag later vloog een groep van 27 dames zelfs twee correcte figuren. Het was even passen en meten maar de jury keurde de figuur goed en ook dat leverde een Belgisch record op. Een van de inspirerende figuren voor de twee wereldrecords was Maya Van Campenhout. Het wereldkampioenenteam Hayabusa concentreert zich vooral op de zogenaamde 4-way, een formatie met 4 skydivers. Als ze een uitstapje doen naar de 8-way, jawel, een formatie met 8 skydivers, maakt Maya deel uit van het sterrenteam.

Pascal Dorny, militair in Schaffen maar ook een zeer gereputeerde fotograaf, maakte een reeks mooie collage’s van de prestatie.

Geef een reactie