Minstens 28 ooievaars geregisteerd in centrum Diest

Verbaasde gezichten van voorbijgangers en een bende ooievaars die zich op zowat elke paal op het kruispunt hadden neergeplant. Zo zag de Rasop in Diest er gisterenavond omstreeks 21.00 uur uit. Maar ook in andere delen van de stad zagen mensen de imposante vogels een rustplaats zoeken.

Natuurexpert Luc Cieters bevestigt ons vandaag dat er in het centrum van de stad minstens 28 dieren zijn geteld. Dat is ook gepost op de website waarnemingen.be door J.W. Barbier. De vogels die aan de Rasop zaten zijn daar niet bij inbegrepen.

Ooievaars doen het de laatste jaren erg goed in België. In de jaren 1960 en 1970 hadden ze fel te lijden onder het mateloos gebruik van pesticiden. Die waren dodelijk voor hun prooidieren zoals muizen, kikkers en padden. Het slot ging (te) geleidelijk op de verkoop van die gevaarlijke producten en dat zorgde ervoor dat de ooievaars meer overlevingskansen kregen. Allerlei natuurverenigingen begonnen ook met de inrichting van zones waar ooievaars hun nesten kunnen bouwen. Onder meer aan het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek staat een nestpaal voor ooievaars.

Geef een reactie