Relikwie van Jan Berchmans ontdekt in Munchen

De website Kerknet meldt dat in een kerk in München een relikwie is ontdekt van de Belgische jezuïet en heilige Jan Berchmans. Berchmans werd geboren in Diest in 1599 en hij overleed in Rome in 1621. Hij is de patroonheilige van de misdienaars.

Volgens de ontdekkers bewijst de vondst dat de verering voor de Belgische heilige in deze streek veel groter was dan algemeen werd aangenomen. De relikwie werd bij toeval ontdekt in de Johannes De Doperkerk in de Haidhausenwijk in München. De administrator van de parochie, Alfons Friedrich, vond een reliekschrijn in de catalogus van sacrale objecten van de parochie. Dat bevatte ongeveer een millimeter botten van de jezuïet. Bij de doos waren verschillende documenten die de authenticiteit van de relikwie bevestigen. Een bijgevoegd artikel zonder datum maakt nog duidelijk dat de relikwie ook gebruikt werd bij een dienst van misdienaars ter ere van de Belgische heilige in de bekende Liebfrauendom in München.  

Berchmans werd geboren in Diest, als oudste van een gezin met vijf kinderen. Later ging hij naar het college en het seminarie in Mechelen. Op zijn 17de trad hij toe tot de jezuïeten. Die stuurden hem later voor zijn studies filosofie naar Rome, waar hij in 1621 overleed door een longontsteking. Op 9 mei 1865 werd hij door paus Pius IX zalig verklaard en op 22 januari 1888 riep paus Leo XIII hem uit tot heilige.

Jan Berchmans wordt geroemd om zijn grote vroomheid en zijn zoektocht naar totale trouw in het gemeenschapsleven. Hij ligt begraven in de kerk van Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio in Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.