Brug in Aarschot vannacht afgesloten – verkeer moet via E314

De brug over de Demer op de ring rond Aarschot wordt sinds april gerenoveerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Bij die renovatie horen ook een viertal ‘vijzelacties’, waarbij de brug 10mm wordt opgetild om een nieuwe tussenlaag aan te brengen. Om dit werk veilig te kunnen uitvoeren, is het nodig om de brug een nacht te sluiten voor alle verkeer.

Uurregeling aangepast

Vanaf vrijdagavond 9 augustus om 20 uur tot zaterdagmiddag 10 augustus om 12 uur vindt de derde vijzeloperatie plaats. In een eerste mededeling werd aangekondigd dat de brug al om 6 uur ‘s ochtends zou open gaan.

Alle verkeer moet via de grote omleiding langs de E314 die sinds april in beide rijrichtingen voor het vrachtverkeer geldt. Ook de bestaande omleiding voor fietsers en voetgangers blijft ingesteld.

In maart en juni werd de brug reeds twee keer omhoog gevijzeld tijdens de onderhoudsbeurt. De vierde en laatste vijzelactie wordt in de maand oktober gepland. De renovatie van de brug zelf start vanaf 12 augustus aan haar tweede fase, waarbij er van kant gewisseld wordt en in de richting van Rillaar gewerkt wordt.

Vijzelen technisch bekeken

De huidige tussenlaag van de betonnen sokkel en het brugdek en het beton van de sokkels zelf, zijn aan vervanging toe. Daarom wordt de brug met speciale kranen 10mm opgekrikt om een nieuwe tussenlaag te kunnen plaatsen. Die ‘neopreen oplegging’ zoals technische experten ze noemen, is opgebouwd uit laagjes rubber die onderling gescheiden zijn door plaatjes staal. Dit element dient om de brug een gelijkmatige krachtoverdracht te geven, terwijl er voertuigen over de brug rijden. 

Hoe ver staat het met het onderhoud van de brug

De brug krijgt al sinds april van dit jaar een grote onderhoudsbeurt en wordt volledig “gestript”. In de rijrichting van centrum Aarschot heeft de brug vandaag reeds een nieuwe waterdichting en is de fietskoker aan het jaagpad volledig vernieuwd. Na de derde ‘vijzelactie’ start op 12 augustus de tweede fase van de werken aan de brug zelf. De rijweg en de fietspaden die over de brug lopen krijgen in deze laatste fase nog voor de opening van het nieuwe schooljaar een nieuwe onderlaag en toplaag asfalt.

Geef een reactie