Museum44 houdt oorlogsgruwel levendig in Meensel-Kiezegem

75 jaar na de Duitse vergeldingsacties in Meensel-Kiezegem  opent Museum44 er de deuren. Dorpsheld Eddy Merckx is peter van het museum.

Tijdens de laatste oorlogsdagen van WOII escaleerden de spanningen tussen collaboratie en verzet in het Hagelandse dorpje Meensel-Kiezegem. Aanleiding was de moord op een collaborateur. Meer dan 70 inwoners lieten hierna het leven tijdens Duitse vergeldingsacties en deportatie naar het Naziconcentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg.

Naar aanleiding van de 75ste verjaring van de feiten werd besloten om een museum in te richten in de voormalige pastorie van het dorp. Het doel is niet alleen om de razzia’s van 1 en 11 augustus 1944 te herdenken, maar ook in contrast te stellen met vandaag. Dorpsheld Eddy Merckx, die geboren werd in Meensel-Kiezegem, is peter van het museum.

VR-brillen

Het museum is volledig digitaal, voorzien van de laatste nieuwe technologie. Met VR-brillen sta je opeens 600 kilometer verder in Hamburg, te midden van het concentratiekamp. De digitale gids download je als een simpele app op je eigen smartphone voor begeleiding in en rond het museum.

 ‘Op deze manier herdenken we niet alleen de gebeurtenissen tijdens WOII, maar blijven we het streekeigen verhaal van deze oorlog vertellen’ zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘Het museum zet bovendien sterk in op interactiviteit en digitalisering, zodat we ook jongeren mee in dit verhaal krijgen.

Het initiatief werd als plattelandsproject door de vzw NCPGR Meensel-Kiezegem ‘44 ingediend bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland en kreeg hiervoor 95.000 euro subsidies toegekend.

De officiële opening van het museum vindt plaats op zondag 11 augustus.

  • 10.00 uur misviering in Museum44
  • 10.50 uur burgelijke herdenking van de 75ste verjaardag van de razia’s
    Sprekers: Rudi Beeken (burgemeester), Dr. Detlef Garbe (directeur van KZ Gedenkstätte Neuengamme) en Dr. Koen Aerts (historicus UGent)
  • 11.45 uur bloemenhulde aan het ere-kerkhof in Meersel
  • 12.15 uur officiële opening van het Museum44 door Eddy Merckx, peter van Museum44
  • 13.00 uur receptie
  • 14.00 tot 20.00 gratis toegang tot Museum44 en het gelegenheidscafé

Publieksopening op 14 augustus

Museum44 opent vanaf woensdag 14 augustus 2019 de deuren voor het publiek, en is geopend van woensdag tot zondag van 10 tot 18 uur.

Geef een reactie