Pukkelpop test innovatieve toren die duurzame energie levert

Bron: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl

Bij veel festivalliefhebbers kriebelt de pukkelpopkoorts. Volgende week is Kiewit bij Hasselt het epicentrum van dansbare muziek. De grote festivals waren in het verleden niet meteen schoolvoorbeelden van milieuvriendelijkheid. Daar komt echter snel verandering in.

Festivals hebben een pak energie nodig en die wordt vooralsnog opgewekt door vervuilende dieselaggregaten. Die veroorzaken een pak vervelend geluid en ze stoten CO2 uit. Pukkelpop test volgende week een innovatief alternatief uit. De 21 meter hoge ‘GEM-tower’ wekt energie op door een windturbine van 700 kilo die zich op 18 meter hoogte in het gevaarte bevindt. Daarnaast is de toren voorzien van 144 flexibele zonnecellen die energie opwekken als het windstil is. De toren is ontwikkeld door de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e)

Hoeveel energie de toren op kan wekken, is nog onduidelijk. De TU/e stelt zelf dat de toren 261 dagen per jaar energie kan leveren, maar pas na de testen die nu gaan plaatsvinden, wordt duidelijk of dat ook zo is.

Innovatieve zonnepanelen

De toren bestaat voor een deel uit felgekleurde panelen die ook energie opwekken als er geen direct zonlicht is. De TU/e heeft deze Luminescent Solar Concentrator (LSC)-panelen ontwikkeld. Volgens de universiteit vangen de panelen inkomende lichtstralen in de plaat op en worden deze getransporteerd naar de randen van het paneel. Daar zitten zonnecellen die de lichtbundels omzetten in energie.

‘Omdat de LSC-panelen geen direct zonlicht nodig hebben, zijn ze breder toepasbaar dan zonnecellen. Zowel in de schaduw als in de zon leveren de LSC-panelen namelijk energie. Zelfs op een volledig bewolkte dag blijven ze dus elektriciteit produceren’, zegt bouwkundige en initiatiefnemer Faas Moonen van de TU Eindhoven. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een accupakket met een capaciteit van 90 kilowatt. Bij de toren worden daarnaast 72 losse zonnepanelen geleverd. Die kunnen op toiletwagens, etenskramen of tenten gelegd worden en gekoppeld worden aan de accu in de toren.

Na de test tijdens Pukkelpop zal een hele groep van torens rondreizen langs Europese festivals, en deze voor honderd procent aan duurzame energie voorzien. In 2020 moet de energietoren volledig inzetbaar zijn en langs verschillende festivals reizen. Voor het opbouwen van de toren is nu nog een hijskraan nodig. De nog te ontwikkelen toren moet in de toekomst automatisch opgebouwd kunnen worden.

Geef een reactie