Prima georganiseerde beertjesworp sluit succesvolle kermis af | fotoreportage

Kermis is vooral een tien-dagen-durend-feestje voor kinderen. In Scherpenheuvel proberen de organisatoren de laatste jaren voor diversificatie te zorgen. Niet alles is gefocust op de, soms erg dure kermisattracties. Op de eerste maandagavond van de kermis wandelen sinds vorig jaar een groepje kinderhelden over de kermis. Klassieke maar ook moderne sprookjes- en fictiefiguren. Pocahontas zij-aan-zij met Sneeuwwitje. Voor de liefhebbers van het wat stoerdere werk worden Darth Vader en Spiderman opgevoerd. Het werkt. Er wordt geknuffeld en geposeerd met de mediahelden.

Je kan de foto’s van de Disneyfiguren bekijken op onze kermispagina

Dag van de platte portemonnee

De tweede maandag is ook de slotdag. De dag van de platte portemonnee. Blijkbaar passen de foorkramers dan verlaagde prijzen toe. Geen idee of dat ook effectief gebeurt en hoeveel dat dan wel is. Alleszins schenken de ze een karrevracht beertjes en ander knuffelbaar speelgoed weg. Vorige maandag werd de spinksplinternieuwe heftruck van de stad voorgereden om al dat fraais over het jeugdig publiek uit te gooien. Prima machine overigens. Nuttig inzetbaar. De heisa over het verplaatsen van de kramen is meteen van de baan.

Kinderen opvallend solidair

De organisatie van het beertjewerpen was prima uitgedacht. De kinderen worden per leeftijdscategorie in vakken gezet. In ieder vak is een begeleider aanwezig. Ouders moeten aan de rand van het grabbelterrein wachten. De kleinste ukjes krijgen wat bescherming van de mama’s.

De kinderen spelen het spel ook opvallend fair. Als er een bal toevallig door vier handjes gepakt wordt is een begrijpende blik vaak voldoende om over het eigenaarsschap te beslissen. Geen geduw en getrek en, een zeldzame traan van teleurstelling uitgezonderd, zie je toch vooral enthousiasme.

Niemand moet met lege handen naar huis

Veel ouders gaan mee in die correctheid. Daar is ook alle reden voor. Wie toch geen knuffel kan scoren kan er een paar ophalen bij de verantwoordelijken. Niemand moet met lege handen naar huis. Het is jammer dat deze afsluiter van een alweer erg succesvolle kermis ontsierd wordt door een paar uitzonderingen. Een moeder die zich toch binnen de nadarafsluiting wringt en met veel potsierlijkheid een bal opeist omdat die haar toevallig raakte. Dat ze daarbij losweg wat kinderen moet omduwen was geen bezorgdheid. Een grootvader die meent te moeten opkomen voor de rechten van zijn kleinkind, ook al was die daar zelf enigszins beschaamd voor. Maar we zagen ook een papa die zijn kinderen uit de piste haalde omdat ze al voldoende knuffels hadden verzameld. “Laat de rest maar voor de andere kindjes”, zei hij. Zijn kroost volgde hem goedkeurend. We kijken nu al uit naar de kermis van 2020. Opnieuw met beertjes, ballen en knuffels. En ouders die er begrip voor hebben dat iedereen een hebbedingetje van amper een paar eurocent mee naar huis neemt.

Geef een reactie