Diestenaren kwaad over afbraak poortgebouw Warandestadion

Duizenden supporters hebben er, in de glorieperiode van KFC Diest, aangeschoven om een toegangsticketje te kopen. Maar ook na de hoogconjunctuur bleef de poort en het ticketlokaatje gedurende tientallen jaren het gezicht van het stadion bepalen. Het poortgebouw van het Warandestadion leek wat op een Chinese pagode. Dat is echter verleden tijd.

Vandaag verschenen op Facebook plots foto’s waarop dat typerende gebouw verdwenen is. Het charmante poortgebouw werd deze week zonder veel tamtam afgebroken.

Veel Diestenaren blijven verbijsterd achter. “Is dit geen historische schennis of een monument (ale) fout”, vraagt de auteur van de foto’s, Yves Wittemans zich af.

Oersupporter van KFC Diest Guillaume Tasquin zegt dat hij er kapot van is. De afbraak snijdt volgens hem door vele Diesterse harten.

An Legiers betrekt burgemeester Christophe De Graef in het debat. Volgens hem was de stabiliteit van het gebouw ontwricht en moest de keuze voor afbraak snel gemaakt worden omdat de veiligheid in het gedrang kwam. De burgemeester verwijst nochtans in diezelfde post ook naar een discussie over de afbraak die volgens hem een paar maanden geleden al op Facebook werd gevoerd. Dat maakt het argument van hoogdringendheid alleszins minder relevant.

De meeste mensen die zich in de discussie mengen vinden dat het gebouwtje had moeten gerestaureerd of heropgebouwd worden. De emoticons onder de foto’s maken duidelijk dat veel Diestenaren de afbraak niet meteen appreciëren.

Fotocredits Yves Wittemans

Geef een reactie