De koers leeft opnieuw in Schoonderbuken

De kermis in Schoonderbuken werd jarenlang gedragen door een reeks kermiskoersen op alle niveau’s. Zelfs de profrenners flitsten er ooit door de straten en onder meer de betreurde meervoudige Tourwinnaar Laurent Fignon pakte ooit de bloemen mee. Wielerliefhebbers die het meemaakten fluisteren dat de lokale wielerheld Guido Van Calster toen wel heel stevig moest afremmen om Fignon aan de zege te helpen maar dat verhaal laten we voor de met bierschuim geaccentueerde toogverhalen.

Plaatselijke wielerheld Lesley Wyseur volgt de koers

Schoonderbuken had wel meer wielerhelden en een ervan was Lesley Wyseur, afgekort tot de Les. Hij woonde destijds in boven-Schoonderbuken en daar kwamen ze niet altijd even goed overeen met die van beneden-Schoonderbuken. Ieder dorpsdeel had zijn eigen kermiskoersen. Als de koers in beneden-Schoonderbuken startte, durfde de Les het aan om zich zich om te kleden in de schuur van Mie Brood, in het hartje van beneden-Schoonderbuken. Dat was symbolisch. Hij moest amper een bergje afbollen om aan de streep te geraken. De Les had daardoor supporters in het ganse dorp, ook al omdat hij ook meestal de kermiskoersen in eigen dorp vaak ook won. De uitslag van die wedstrijden werd ook niet altijd met de pedalen bepaald. Net zoals die van de huidige kermiscriteriums al wel eens op maat wordt uitgetekend.

Knappe junioreskoers geeft nieuwe zuurstof

Het aantal dorpscafé’s ging aan het einde van de vorige eeuw stijl bergaf en de kermis van Schoonderbuken verschrompelde tot een paar ampele attracties. Dat werd ook de doodsteek van de kermiskoersen. Maar er is hoop. Vorige woensdag reden de junioren een bijzonder fraaie wedstrijd op een mooi uitgetekend maar veeleisend parcours. Er kwamen 66 deelnemers aan de start en die maakten er een knappe wedstrijd van. Die werd uiteindelijk gewonnen door Daan Stevens die Toon Stippelmans en Wout Vervoort in de spurt versloeg. Het drietal domineerde een groot gedeelte van de wedstrijd.

Aspiranten en miniemen

Symbool voor de heropstanding was de aanwezigheid van de wielerheld van weleer. Lesley Wyseur. Hij feliciteerde de winnaar en overhandigde hem een fruitmand. De inwoners van Schoonderbuken waren enthousiast, de koers leeft opnieuw in de groene deelgemeente.

Op zondag 4 augustus zijn de allerjongste renners aan de beurt. De aspiranten en de miniemen rijden er een wedstrijd op een volledig verkeersvrij parcours. De wedstrijdens starten om 10 uur en vanaf 14 uur. En lesley Wyseur zal er ook opnieuw bij zijn.

Geef een reactie