Centrumsteden in Vlaams-Brabant willen meer bomen aanplanten

Coverfoto BOS +
BOS+ wil dat de volgende Vlaamse Regering versneld werk maakt van een grootschalige vergroening van steden en dorpen. Bomen zorgen voor een sterk verkoelend effect in die hitte-eilanden. Door de temperatuur er meerdere graden te verlagen, redden bomen in de hitte-eilanden mensenlevens.
Bert De Somviele, directeur van BOS+, stelt dat de 20 warmste jaren ooit gemeten in ons land allemaal werden genoteerd tijdens de voorbije 30 jaar. De hittegolven worden dus frequentere en volgens De Somviele zal dat fenomeen nog toenemen.
In 1994 werd naar aanleiding van een hittegolf een oversterfte vastgesteld van 1226 mensen, in 2003 was dat 2052, in 2006 stierven 1263 door de hittegolf en in 2010 van 967. Voor de voorbije recordzomer van 2018 zijn er nog geen cijfers maar het staat vast dat er opnieuw vele honderden slachtoffers zullen gevallen zijn. Elke serieuze hittegolf doet dus meer mensen sterven dan het Belgisch wegverkeer, volgens De Somviele.
Leuven wil minder kappen en meer aanplanten
In Leuven gaat het stadsbestuur minder bomen kappen en meer bomen planten. Dat blijkt uit een interview van ROB-TV met schepen van Klimaat david Dessers (Groen) Leuven heeft vorig jaar 25 bomen gekapt maar er zijn ook 352 bomen geplant.
Aarschot wil 2000 bomen planten in 2020, Tienen wil stadsrandbos
In Aarschot wil schepen van Klimaat Bert Vanderauwera volgend jaar 2000 bomen aanplanten. Het stadsbestuur bekijkt momenteel waar die moeten komen. In Tienen wil het bestuur de groene zone langs de Gete uitbreiden en omvormen tot een stadsrandbos.
Diest laat kappingen compenseren en vergroent het centrum
In Diest loopt die evaluatie ook. Schepen van Milieu en Duurzaamheid Rick Brans stelt dat de stad ervoor zorgt dat in Diest weinig tot geen waardevolle bomen moeten verdwijnen, zowel wat betreft stadsontwikkelingsprojecten, als bij aanvragen door particulieren, als op de eigen domeinen. Als er toch kappingen gebeuren, wordt een compensatie met een nieuwe heraanplanting opgelegd.
Bij aanvragen voor het kappen van een boom door particulieren, ook in geval van acuut gevaar, wordt de motivatie van de aanvraag onderzocht en indien er toelating wordt verleend, wordt opgelegd dat er een heraanplant moet gebeuren met inheemse bomen. Dat voorstel ter compensatie wordt telkens opnieuw voorgelegd aan het schepencollege.
“Bij de toekomstige bouwplannen in het centrum van de stad Diest en het station verdwijnt er geen waardevol groen of weinig tot geen waardevolle bomen. Integendeel, het groen in de stedelijke ontwikkelingen wordt eerder versterkt”, zegt schepen Brans. De schepen geeft een paar voorbeelden:
- De realisatie van een fietspad langs de Demeroever met groenaanplanting, een zone die nu niet toegankelijk is en waar weinig waardevol groen aanwezig is
- Bij de heraanleg van het Stationsplein en Zwartebeekplein zal er stedelijk groen voorzien worden, terwijl dit nu volledig verharde oppervlaktes zijn zonder groen.
- De pendelparking zal niet meer in de talud voorzien worden, deze talud bevat nu geen waardevol groen maar eerder opgeschoten wildgroei.
- Bij de aanleg van een kiss &ride zone en ruime fietsenstalling ten noorden van het spoor, zal het groen opgewaardeerd worden.
- Bij de ontwikkeling van de diepe tuinen in de stationswijk en de bedrijvensites van Desco en het Vanerum wordt er ook aandacht geschonken een kwalitatief openbaar groen.
- Bij het project Hasseltsestraat wordt ook stedelijk groen voorzien, terwijl dit nu ook een volledig verharde ruimte is.
- In het ziekenhuisproject op de Hasseltsestraat wordt maximaal ingezet op de groenblauwe beleving van de Demer naast de waardevolle oude Engelse tuin en nabij park Cerckel
Wanneer de stad genoodzaakt is om bomen te kappen, streven ze ernaar om dat te compenseren met een heraanplant van een inheemse boom, bij voorkeur op de locatie zelf. Diest neemt verder deel aan boomplantacties door derden, zoals ‘Ruimte voor bomen’ van Limburg.net. In 2018 werden daardoor 32 klimaatbomen aangeplant.
Het stadsbestuur engageert zich ook om samen met andere instanties mee te zoeken naar mogelijke percelen om te bebossen. Men ondersteunty onder meer het projectplan ‘potentiële locaties voor bebossing’ van het Regionaal Landschap. RLNH zal de eigenaars en gebruikers van percelen die potentieel hebben om te bebossen, uitnodigen voor een infosessie, waarin het project wordt toegelicht en informatie wordt verstrekt over de verschillende stappen die nodig zijn om tot bosuitbreiding te komen. Indien uit deze studie blijkt dat de stad of het OCMW zelf eigenaar zou zijn van gronden die potentieel hebben om bebost te worden, kan er inderdaad overwogen worden om deze ter beschikking te stellen voor het Boscompensatiefonds of om deze ter beschikking te stellen in een lokaal compensatiesysteem voor particulieren of projectontwikkelaars die één of enkele waardevolle bomen kappen die niet gecompenseerd kunnen worden op het eigen terrein.