De koers leeft weer op tijdens de kermis van Schoonderbuken

Het is een erg oud gebruik om de kermis van Scherpenheuvel op woensdag te sluiten en in Schoonderbuken op dat moment alle registers open te trekken. Vroeger werd die kermis van Schoonderbuken opgebouwd rond een reeks wielerwedstrijden. Zoals overal in Vlaanderen verdwenen de volkscafe’s in de deelgemeente en ook de kermis zelf verschrompelde tot een paar attracties die bijeengestapeld staan rond de kerktoren. Samen met de afslanking van de kermis verdween ook de koerscultuur van het dorp.

Maar er is weer leven rond Schoonderbuken kermis. Het oudercomité organiseert al enkele jaren een tekenwedstrijd en baat een gin-tonic café uit. De Bukenruiters en buurthuis Onder Ons organiseren op woensdag een Foeërfuif. En er is al enkele jaren weer koers op woensdag.

Vorig jaar werden de 32 deelnemende junioren 15 keer over de Slangenberg gestuurd. Omdat het ook warm was hingen halfweg de wedstrijd een pak deelnemers tussen hun kader. De wedstrijdjury moest ingrijpen en nam hen uit koers. De Ierse kampioen Adam Ward reed in de slotronden de tegenstand op een hoopje en won met de vingers in de neus.

Je kan hier onze fotopagina over de wedstrijd van 2018 nog bekijken.

Parcours minder lastig

Dit jaar, op woensdag 31 juli, wordt het scenario anders geschreven. Geen Slangenberg meer maar een vlakker parcours waar de bochtigheid en de smalle wegen de belangrijkste uitdaging worden. Al blijft ook de Marcel Zeelmaekersstraat een kuitenbijter voor sterke binken die willen weg rijden. Dat zou dus kunnen uitdraaien op een spurt met een uitgedunde groep en de aankomst aan de kerk is daar ook ideaal voor uitgetekend.

De renners krijgen 88 kilometer voor de wielen, gespreid over 16 rondjes van 5,5 kilometer. Het parcours loopt via Marcel-Zeelmaekersstraat, Groenhoef, Kerkstraat, Houwaartstraat, Valvoortstraat, Vroentestraat, Vuggelberg, Veugelberg, Miskruisstraat en Houwaartstraat.

Je kan verder lezen na de afbeelding

De wedstrijd start om 17 uur aan de kerk van Schoonderbuken. Er zijn momenteel al meer dan vijftig renners ingeschreven. Die kunnen 500 euro prijzengeld verdienen en er zijn ook 150 euro aan premies.

Miniemen en aspiranten op zondag 4 augustus

Ook op zondag 4 augustus wordt er gekoerst in Schoonderbuken. De miniemen, dat is de allerjongste categorie wielrenners met een leeftijd tussen 8 en 11 jaar, rijden om 10 uur in de ochtend een wedstrijd. Na de middag, vanaf 14 uur, zijn de aspiranten aan de beurt. Renners van 12 jaar rijden 19,8 kilometer, dertienjarigen rijden 25 kilometer en veertienjarigen doen 34,2 kilometer.

Alle informatie over de wedstrijden bij Peter Vanweerts via telefoonnummer 0472. 906615 of via peter.vanweerts@telenet.be

Geef een reactie