Ook dancefestival Sunary in Diest gaat niet door – organisator belooft terugbetaling alle tickets

We hadden deze zomer al dubieuze afgelastingen van de dancefestivals Vestiville in Lommel en ThxVille in Boom. Nu is ook het Sunary Festival op de citadel in Diest van de kalender gehaald. Blijkbaar zijn er te veel problemen met de terecht strenge veiligheidsvereisten.

Vestiville last minute afgelast

De organisatie van festivals kan een lucratieve business zijn maar de voorwaarden om een topevent neer te zetten zijn niet min. Een paar weken geleden struikelden de organisatoren van Vestiville al over de combinatie van de terecht strenge veiligheidsvoorschriften en een tegenvallende voorverkoop. Terwijl al honderden bezoekers voor de poorten stonden werd het festival last minute afgelast en het is zeer de vraag of iedereen zijn geld terugkrijgt en wat er met de sponsorbijdragen en de leveranciers zal gebeuren.

ThxVille beweert te mikken op 2020

Vorige week werd ook ThxVille in Boom afgelast. Het festival werd door de organisatie geprofileerd als het Tomorrowland voor bedrijven. Vorig jaar kwamen ongeveer 25.000 bezoekers naar De Schorre in Boom. Meer dan zestig bedrijven betaalden ook al duizenden euro’s voor de editie 2019 maar die gaat dus niet door. Op de facebookpagina staat die editie nog steeds live maar op de website van de organisatie is 2019 ondertussen vervangen door de editie 2020. Een erg povere wachtpagina overigens, die blijkbaar in alle haast moet laten uitschijnen dat er wel degelijk aan een volgende editie gewerkt wordt. De twee organisatoren – vader en zoon – zeggen dat ze alle bedrijven die intekenden, zelf gecontacteerd hebben. Ze krijgen hun geld niet terug maar ze werken aan ThxVille 2020 op een andere locatie.

Veel magie maar ook Sunary gaat niet door

In Diest werd vorig weekend het met veel bombarie aangekondigde Sunary Festival afgelast. Blitse website, veel dromerige boodschappen op Facebook en een straffe line-up met drie podia. De woorden magisch en idyllisch spatten de laatste weken van het Sunary-scherm maar ook dit feestje gaat dus niet door.

Organisator belooft tickets terug te betalen

De afgelasting werd voorlopig enkel op Facebook gemeld. De organisator zegt in een wel zeer summiere boodschap dat iedereen zijn geld zal terugkrijgen. De ticketshop is ondertussen gesloten.

OFFICIEEL BERICHT : HET EVENT IS GECANCELLED EN IEDEREEN WORDT TERUGBETAALD VANAF MAANDAG DOOR ZOWEL TIBBAA ALS EVENTSQUARE Bedankt voor het vertrouwen.

Slechte voorbereiding

Schepen van Cultuur Geert Cluckers is momenteel op vakantie aan de Belgische kust maar hij gaf ons wel wat meer duidelijkheid over de redenen van de afgelasting.

“Blijkbaar is er dinsdag overleg geweest met de preventiedienst en de burgemeester. De organisatie was slecht voorbereid en heeft blijkbaar zelf beslist om te stoppen. Waren op veel punten niet in orde.”

Geert Cluckers – Schepen van Cultuur

Beperkt aantal sponsors, late communicatie

Organisaties zoals Sunary hebben duizenden bezoekers en voldoende krachtige sponsors nodig om winstgevend te kunnen draaien. De voorbereiding ervan doe je ook niet snel op een paar maanden tijd. Sunary meldt op zijn website een paar grote namen als sponsor: Red Bull, ING, Jupiler en Coca Cola maar dat aantal is beperkt voor een organisatie van dit niveau. De organisatoren startten hun communicatie ook pas op 21 juni terwijl het festival al zou plaats vinden op 24 augustus. Dat is rijkelijk laat, ook al omdat er een paar vergelijkbare dancefeestjes zijn in hetzelfde weekend.

Wij hebben geprobeerd om mede-organisator Guido Appeltants te contacteren. Van zodra er meer duidelijkheid komt over de afwikkeling van de zaak plaatsen we een update over Sunary.

3 comments

 • Blijkbaar draaien journalisten graag dol bij zulke beslissingen : Sunary had potentie dankzij de medewerking van het circuit en je mag een feestje met wat magische woorden aankondigen dat lijkt me zowaar normaal……
  Wat niet normaal is : de fantasie van de journalisten in kwestie.Dit event was met 1000/1500 verwachte partypeople he-le-maal niet grootschalig en 3 dj stages-GEEN PODIA btw -en een 4 tal foodtrucks lijken niet van die orde om te gaan roepen en schreeuwen wat deze organistor-en liet kunnen realiseren.
  WAT WEL WAAR IS DAT VANUIT DIEST een georchestreerd scenario werd opgesteld met als doel deze mede organisator groep eruit te kegelen want 2 jongelui ginegn zowel de social media als de promo campagne op zich nemen en DAAR ZIJN WE NU NOG STEEDS OP AAN HET WACHTEN.Dus shoot -no problem-maar ga uw bronnen na zonder vriendjes te helpen of zelf conclusies te trekken.Wij zijn bereid duiding te geven.

 • Tjiens,de echte redenen werden hier zorgvuldig gezeefd…………van kolder gesproken ?
  Mocht de Diestse inwoner de reden niet kennen dan ?

  • Hedwig Neesen

   wel, de reden die wij kennen is dat er amper 160 tickets verkocht werden wat allicht tot een financieel debacle oplevert. Maar u mag ons altijd meer duidelijkheid geven.

Geef een reactie