Herstel van veen in Vallei van de Zwarte Beek moet CO2 uitstoot beperken

Het veen dat onder de planten zit in de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen en Beringen droogt steeds sneller uit. Dat is niet alleen slecht voor de natuur maar het is ook een kleine ramp voor het klimaat. Als veen uitdroogt, komt er CO2 vrij. Volgens Chris Dictus van Natuurpunt ligt er in de vallei zo’n 750 hectare veen en daarin zit ongeveer 1 miljoen ton CO2. Dat is het equivalent van een de uitstoot van een half miljoen auto’s in één jaar tijd.

Natuurpunt wil nu de greppels die in de vallei getrokken zijn gaan dempen. Die zijn er in het verleden gegraven om het water sneller af te voeren maar precies dat is nefast voor de habitat. Als de greppels gedempt zijn blijft het veen veel natter en dan breekt het niet langer af. De veenlaag is op de meeste plaatsen meer dan een halve meter dik en het is de reden waarom de ondergrond in de vallei veerkrachtig en sponzig aanvoelt.

Natuurpunt gaat samenwerken met een groep wetenschappers uit Nederland, Frankrijk, Engeland en Ierland. Zij brengen momenteel het reliëf van het veen in kaart met een drone.

Ook VLM gaat veenlaag herstellen

Ook de Vlaamse Land Maatschappij (VLM) werkt aan het behoud van het veen in de vallei. Zij gaan na de bouwvakantie een terrein van 7,5 hectare met verboste blauwbesplantages kappen en omvormen tot natte hooilanden. Onder die plantages zit ook een dikke laag met veen.

De operatie voor het herstel van de habitat is ook van belang voor de omgeving van Diest. Als het veen in de Vallei van de Zwarte Beek meer water vast houdt kan dat niet wegstromen naar Diest. Dat vermindert het risico op overstromingen.

De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt daarna doorheen Beringen naar Lummen. Daar vloeien de Helderbeek en de Halbeek vanuit Heusden-Zolder in de Zwarte Beek. In Halen wringt zij zich verder tussen de getuigenheuvels om uiteindelijk in Diest in de Demer te verdwijnen.

Geef een reactie