Sloop Sint-Pietersziekenhuis Leuven eindelijk van start

Vierenveertig jaar. Zo lang stond de grijze blok van het Sint-Pietersziekenhuis zo goed als leeg. Daarmee was het gebouw het langst leegstaande ziekenhuis van Vlaanderen en bovendien één van de grootste en laatste stadskankers van Leuven. Met de verhuis van de laatste zorgverleners naar het UZ Leuven aan Gasthuisberg en het Sint-Rafaëlziekenhuis aan de Kapucijnenvoer, is nu de laatste fase voor de sloop afgerond.

De afdeling psychiatrie verhuisde in 2015 al naar een nieuwe werkomgeving. Intussen is al het zorgpersoneel verhuisd naar campus Gasthuisberg. Eind juni trok ook het personeel van de cafetaria de deur achter zich toe, want zij verhuisden naar het Sint-Rafaëlziekenhuis. Inmiddels is ook al het oude materiaal uit het ziekenhuis gehaald zodat het gebouw klaar is voor de sloop.

Volledig gesloopt tegen 2020

De vergunning van de sloop had ontwikkelaar Resiterra vorig jaar in november al bekomen. In het najaar start de asbestverwijdering van het hele gebouw die naar schatting ruim zes maanden zal duren. De werken voor de asbestverwijdering worden minutieus voorbereid door een gespecialiseerde firma. De omwonenden hoeven dus niet ongerust te zijn, want voor dit soort werk worden er bijzonder strenge normen gehanteerd en de firma die de werken uitvoert neemt nog bijkomende veiligheidsmaatregelen.

Daaropvolgend starten de échte sloopwerken die eveneens een half jaar in beslag zullen nemen. De afbraak van de hoogste verdiepingen van het ziekenhuis zal met kleiner materieel gebeuren waarbij arbeiders van binnenuit verdieping per verdieping afbreken. Eenmaal het niveau van het oude gebouw voldoende laag is, wordt er met grotere sloopmachines gewerkt. Volgens Resiterra zal het hele sloopproces van het ziekenhuis tussen de 12 en 15 maanden duren en zal de laatste steen tegen eind 2020 afgebroken worden. 

Podiumkunstenzaal

Nadat het oude ziekenhuis tegen de vlakte ligt, start ontwikkelaar Resiterra met de bouw van een eerste deel van het nieuwe bouwblok op de vrijgekomen site. Hier worden zowel winkels als appartementen voorzien. 

Nadien start de uitbreiding van de nieuwe Leuvense culturele hub door de komst van de nieuwe podiumkunstenzaal waarvoor de stad Leuven in zee gaat met het gerenommeerde Londense architectenbureau Sergison Bates Architects.

Geef een reactie