Eendjeskoers Lions Diest wordt opnieuw grandioos succes

Maandenlang waren ze op alle belangrijke events in de regio. Gele shirtjes, stickers in de hand, een vriendelijk woord voor iedereen die passeerde. De mensen van Lions Diest hebben voor de tweede keer een bijzondere prestatie neergezet om geld op te halen voor een sociaal project in de regio.

8940 plastic eendjes

De Eendjeskoers heeft een afspraak met tropisch weer. Bij de stadsfeest voor de heropening van de Demer, nu drie jaar geleden, was de zon de ganse dag nadrukkelijk aanwezig. Dat was vorige zondag voor de tweede editie niet anders. Exact om 15 uur ging de puinzak met 8940 plastic eendjes open boven het water van de Demer. Bouwfirma Hendrickx uit Bekkevoort had daarvoor een vrachtwagen met kraanarm naar Diest gestuurd.

Sluis Zichemse poort open

Om de eendjes aan de Kaai te krijgen moest stroming op de Demer gecreëerd worden. Dat gebeurde door de sluis aan de Zichemsepoort open te zetten. In een toekomstig scenario zal dat permanent zo zijn maar eerst moet de grote steunbeer aan de rand van de stad hersteld worden. Daarna kan de Demer zelf ook effectief het centrum binnenstromen. Voorlopig moeten we het in het stadscentrum doen met water van de Begijnenbeek dat maar mondjesmaat binnendruppelt.

Het trucje met de sluis werkte perfect. De eendjes kwamen met een redelijke vaart binnengevaren. Herman Verbruggen alias Marc Vertongen uit De Kampioenen praatte het geheel met veel humor aan mekaar. Hij mocht uiteindelijk ook de drie hoofwinnaars bekend maken.

Winnaar wagen op reis

Henri Kinnen uit Leuven mag de volgende dagen de Volvo V40 van Garage Rutten komen ophalen. De man is momenteel op vakantie maar hij was wel telefonisch bereikbaar en was meteen klaar voor een vleugje humor. “Ik ben erg blij met de prijs”, zei hij. “Mijn geld was net op dus dat komt goed van pas.”

Nadia Geerts uit Diest mocht naar huis met de elektrische fiets en Bettina Flossie uit Scherpenheuvel-Zichem kan op minitrip.

De totale opbrengst van de Eendjeskoers gaat naar de financiering van de nieuwbouw voor Home Martine Van Camp in de wijk van Poelske. Daar wordt na het bouwverlof de Sint-Jan Berchmanskerk afgebroken om plaats te maken voor dat project. Lions Diest staan de volgende twintig jaar borg voor de betaling van de leningslast. De kersverse voorzitter van de vereniging, schepen Bart Stals, kan dus meteen stevig aan de bak.

Geef een reactie