Kim Zeelmaekers volgt Marc Florquin op als gemeenteraadslid

Kim Zeelmaekers volgt op 17 juni Marc Florquin op als gemeenteraadslid voor sp.a in Diest. Ten minste als de gemeenteraad haar kandidatuur goedkeurt maar daar lijkt weinig twijfel over te bestaan. Zeelmaekers is een 38-jarige verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis. Ze stond bij de gemeenteraadsverkiezingen van september 2018 op de 12de plaats op de lijst.

Marc Florquin kondigde gisteren al aan dat hij ontslag neemt uit de gemeenteraad. Dat ontslag staat samen met de aanstelling van Kim Zeelmaekers op de agenda van de volgende raadszitting.

Florquin geeft in diverse kranten aan dat zijn ontslag ingegeven is door nieuwe doelstellingen in zijn privé leven. Dat zal wel zo zijn maar die doelstellingen zijn allicht een gevolg van het feit dat hij politiek op alle niveau’s geblokkeerd zit. Marc Florquin was van 2014 tot 2018 provinciaal gedeputeerde. Hij moest die riante functie echter inleveren omdat sp.a geen deel meer uitmaakt van de coalitie in Vlaams-Brabant. In Diest gebeurde net hetzelfde. De vroegere coalitiepartner DDS koos vorig jaar, onverwacht en in extremis voor een meerderheid met Open Diest. Het was geen geheim dat Marc Florquin de burgemeestersjerp ambieerde maar door die meerderheidswissel kwam hij op de oppositiebanken terecht. Vanuit de partij werd nogal wat druk gezet op Marc Florquin om zich kandidaat te stellen voor de federale en regionale verkiezingen in mei 2019. Uiteindelijk gebeurde dat ook maar zijn plaats op de lijst maakte duidelijk dat Florquin geen enkele ambitie had om op dat niveau verkozen te worden.

Gevestigde waarde

Marc Florquin is een van de gevestigde waarden in de Diestse politieke scene. Hij was 31 jaar gemeenteraadslid en tien jaar schepen van Cultuur en Toerisme. Zijn belangrijkste verdienste is allicht de bouw van cultuurcentrum Den Amer. Bij de voorstelling van de nieuwe gemeenteraad in januari 2019 organiseerde het nieuwe bestuur een soort showcase in dat cultuurcentrum. Er was onder meer ook een fotosessie voor alle fracties. Marc Florquin bleef daar, samen met zijn gabber Jos Uyttebroeck, afwezig. Hij was wel aanwezig tijdens de raadszitting die daarna volgde. In die zitting werd oud-burgemeester Jan Laurys publiekelijk bedankt maar Marc Florquin was een van de weinigen die daar niet voor applaudiseerde. Allicht nam hij zijn vroegere strijdmakker de coalitiewissel niet in dank af. Het was toen al duidelijk dat Florquin het bijzonder moeilijk had met zijn rol als oppositieraadslid. Dat vermoeden krijgt dus nu bevestiging.

Geef een reactie