Dwars door het Hageland krijgt spetterende finale

De vierde editie van Dwars door het Hageland maakt komaf met de lange aanloop zonder noemenswaardige offroadstukken die vorig jaar nog in het parcours sloop. Er blijft een inloopstrook van 33 kilometer zonder echte hindernissen maar daarna zet koersdirecteur Nick Nuyens het peloton op een ronde van 63,5 kilometer en die begint met een eerste zeer vroege beklimming van de citadel. De zogenaamde grote ronde wordt tweemaal afgelegd. Daarna moeten de renners nog tweemaal een rondje van 21 kilometer draaien vooraleer ze de finish bereiken. Opvallend in die nieuwe structuur is dat het peloton eigenlijk bijna voortdurend op het grondgebied van Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem en Diest blijft. De lange uitzwaai naar Tienen werd resoluut geschrapt.

Duracell is nieuwe naamsponsor

De start blijft op de Grote Markt van Aarschot. Het peloton rijdt geneutraliseerd tot aan de terreinen van Duracell. De batterijenbouwer wordt vanaf dit jaar de naamsponsor van Dwars door het Hageland. Het bedrijf vindt geen technisch personeel meer en wil op deze manier haar imago wat opkrikken. De konijntjes worden daar even voor 13 uur opgewonden en de koers kan effectief van start gaan.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Aanloop met ommetje Bekkevoort is niet zonder gevaar

Via de ring rond Aarschot gaat het naar Rillaar en Schoonderbuken. Op het kruispunt van de Houwaarstraat en de Oude Tiensebaan gaat het rechtsaf naar de Staatsbaan in Bekkevoort. Die kronkel in het parcours is een gevolg van een gesprek van burgemeester Hans Vandenberg met Nick Nuyens. Nuyens zou zelfs willen bekijken om volgend jaar wat extra Bekkevoort in het parcours in te bouwen. Dat is een goed idee. Bekkevoort is een dorp met veel trage wegen. Onder meer de omgeving van de pastorie van deelgemeente Molenbeek biedt zeer knappe opportuniteiten.

Het korte ommetje is overigens niet zonder risico’s. Wie Bekkevoort via deze weg al eens binnenrijdt weet dat er een soort jungle van verkeersremmers op de rijbaan staat. Hopelijk doet het gemeentebestuur daar iets aan of plaatst de organisatie in die zone seingevers met voldoende ervaring.

Op de Staatsbaan gaat het naar links om daarna in het centrum van Bekkevoort opnieuw naar Scherpenheuvel te rijden. Het gaat in een ruk door naar Zichem waar het peloton via de normale verharde wegen naar Diest rijdt. Hier volgt een eerste passage door het centrum en ook de eerste beklimming van de citadel.

Offroad in Langdorp en Wolfsdonk

Het aanloopgedeelte zit er dan op. De renners krijgen bevoorrading in Kaggevinne en rijden richting Scherpenheuvel. Daar beginnen ze aan de twee grote rondes van 63 kilometer. Het eerste gedeelte daarvan is in feite hetzelfde als de aanloopstrook die ze hebben afgemaald maar dan zonder het krulletje Bekkevoort en in tegenovergestelde richting. In Aarschot rijdt de groep richting Langdorp en daarna richting Wolfsdonk. Als ze terugkeren naar Langdorp krijgen ze de offroadstroken Wilgenput en Grootbroekstraat voor de kiezen. Vooral die laatste strook is een karwei omdat ze meer dan drie kilometer lang is.

Demerdijk tussen Aarschot en Langdorp in parcours

Eenmaal terug in Aarschot mogen de renners zich opmaken voor een idyllisch stukje Hageland. Ze nemen de demeroever die Aarschot met Langdorp verbindt. Een goed bereidbare offroadstrook van 3,3 kilometer lang die vooral in de smaak zal vallen van renners die eerder op trainingsuitstap zijn en ook wat van het schitterende decor willen genieten. Dit onderdeel van het fietsknopennetwerk komt uit in Rillaar waar de renners de gekende en wat ambetante kuitenbuiters voor de kiezen krijgen. Ze gaan daarna via Messelbroek en Testelt opnieuw richting Zichem.

Volledige Demerdijk naar Diest in parcours

In Zichem passeert het peloton een eerste keer voorbij het wielerdorp aan de Maagdentoren. En dan komt de Demerdijk. Deze keer geen 1300 meter maar 4 kilometer. Vroeger koos Nick Nuyens ervoor om bij de eerst mogelijke afslag het betonbaantje naast de spoorweg te kiezen. Dat gebeurt nu niet. De groep blijft op de offroadstrook en kan dus genieten van het zicht op de fraaie meander die daar getrokken werd. Niet dat de heren daar veel tijd zullen voor hebben want de gevreesde beklimming van het Grasbos komt eraan. Vanuit Molenstede gaat het daarna richting ring om dan een tweede keer door het centrum te rijden en de passage op de citadel te nemen. De kronkel met de erg foute en gevaarlijke afdaling die daar vorig in het parcours sloop is dus geschrapt en dat is maar goed ook. De veiligheid van de renners primeert.

Spectaculaire finale met Prinsenbos, Demerdijk, Grasbos en citadel

De grote ronde wordt daarna een tweede keer afgewerkt. En dan kan de grote finale beginnen. Dat wordt twee keer een rondje tandengeknars. In Kaggevinne kiest Nick Nuyens voor een spectaculair stukje offroad dat wel eens voor de beslissing zou kunnen zorgen. De renners gaan via de Prinsenbosstraat naar het verlengde van het Grootveld  en daarna naar de Roeterstraat. In feite laat Nuyens hier een kans liggen want hij had het peloton ook via de historische eik kunnen sturen maar dat paadje is vrij smal. Alicht kiest de koersdirecteur voor veiligheid. Na deze erg mooie passage gaat het via het centrum van Scherpenheuvel weer naar de Maagdentoren, de Demerdijk, het Grasbos en de citadel. Deze brok ellende moet twee keer worden afgelegd en daarna wacht een gigantische Kwaremont voor de renners op het podium. En een koele douche voor al de rest.

Niki Terpstra en Jasper Philipsen krijgen concurrentie van Telenet-Fidea

De absolute topfavoriet voor Dwars door het Hageland is zonder enige twijfel Niki Terpstra. De Nederlander won de eerste editie en is een absolute fan van deze koers. Met onder meer Bonifazio, Gaudin en Adrien Petit heeft hij ook stevig wat power in zijn ploeg. Als hij wil winnen zal hij toch voorbij Jasper Philipsen moeten. Hij is de kopman van UAE Team Emirates, het enige World Tour team dat aan de start komt. Philipsen heeft op voorhand het roadbook opgevraagd en is ondertussen al op het parcours gesignaleerd. Hij is bijzonder snel dus Terpstra weet dat hij er voor het paradeplein vanaf moet. Bij Wanty-Gobert Cycling team mogen we Frederik Backaert verwachten. Koeienman deemsterde vorig jaar wat weg maar hij heeft zeker de kwaliteiten om in deze koers mee te doen voor het podium. Bij Wallonie Bruxelles hebben ze Baptiste Planckaert. Hij staat aan de leiding in de Bingoal Cycling Cup maar deze koers lijkt toch niet echt voor hem weg gelegd.

Wij verwachten ook een straffe prestatie van de Telenet Fidea Lions. De boys van Sven Nijs komen met hun sterkste bezetting. Pur sang crossers maar allemaal gasten met inhoud. En dan is er nog dat andere crossteam, Corendon Circus. Die hebben veteraan van vele oorlogen Stijn Devolder op de deelnemerslijst staan maar ook Philipp Walsleben, Marcel Meisen en Tom Meeusen.

UCI ProSeries

Twee jaar geleden kreeg Dwars door het Hageland zijn gedroomd duel. Wout Van Aert en Mathieu van der Poel streden toen tot de laatste beklimming van de citadel voor de overwinning. Geen van beiden staat dit jaar op de deelnemerslijst en dat geldt ook voor veel andere grote namen. Dwars door het Hageland mag dan al een iconische koers zijn, de vedetten van het wielrennen blijven voorlopig weg. Dat heeft veel met de plaats op de kalender te maken. Zowel van der Poel als Van Aert hebben na het voorjaar een vakantie ingelast en werken momenteel aan de voorbereiding van de tweede periode van hun wegseizoen. Wout Van Aert heeft net een hoogtestage in de Spaanse Sierra Nevada achter de rug en rijdt vanaf zondag de Dauphiné. Mathieu van der Poel piekt naar het wk op de weg in Yorkshire. Het parcours is op zijn lijf geschreven.

Om zijn deelnemerslijst wat beter te stofferen wil Nick Nuyens inzetten op een hogere ranking. Momenteel is Dwars door het Hageland een Continentale wedstrijd. Nuyens wil volgend naar de nieuwe UCI ProSeries. Dat zal ook meer budget vergen. De intrede van Duracell is voorlopig eenmalig maar een bestendiging van hun aanwezigheid kan een belangrijk verschil maken. Ook start- en aankomststeden Aarschot en Diest zullen met meer geld over de brug moeten komen. Schepen van Sport in Aarschot Geert Schellens was daar nogal optimistisch over. Burgemeester De Graef van Diest bleef eerder op de vlakte.“We werken momenteel aan onze meerjarenplanning”, hield hij het onderwerp af.

Technische details
  • Datum: vrijdag 21 juni 2019
  • Start: Aarschot
  • Startuur: 12.40 uur
  • Offroad: 17 stroken – 39,2 kilometer
  • Hoogtemeters: 1700 meter
  • Aankomst: Diest
  • Afstand: 204 kilometer
  • Niveau: 1.1
  • Editie: 16
  • TV: Sporza op Een
  • Hashtag wedstrijd: #DDHH19

One comment

  • Knap parcours , hopelijk vind de organisatie genoeg steun Hierbij een warme oproep aan de Gemeentebesturen van de gaststeden dat zij ook gepast over de brug komen ; Tevens zijn er in deze regio toch ook enige grote bedrijven die hier op gepaste manier publiciteit ( sponsoring ) kunnen maken .

Geef een reactie