Sinksenkoers opnieuw topevent van lang Sinksenweekend in Averbode

In de brede omgeving van Averbode en Molenstede moet je zondag rekening houden met een gewijzigde verkeerssituatie. De Sinksenkoers, officieel Morgan Blue Classic, dendert namelijk door de regio. De organisatoren van de wedstrijd hebben jarenlang gebouwd aan een erg professionele aanpak en dat levert op. Volgend jaar mogen zij ook de slottijdrit van de Baloise Belgium Tour organiseren. Al zal dat ook een stevige uitdaging zijn.

Ook elite met contract aan de start

De Sinksenkoers is officieel een wedstrijd van het niveau “nationale interclub klasse 1.12 IC1”. Dat wil zeggen dat  Belgische clubs, Belgische Continentale UCI Teams, inbegrepen elite met contract en maximum 3 buitenlandse clubploegen met beloften en elite zonder contract kunnen deelnemen.  Er kunnen dus wel degelijk profrenners met contract deelnemen en die staan zondag ook effectief aan de start. Het team van Fidea Telenet Lions komt, net zoals vorig jaar, met een aantal van hun grote kleppers meedraaien. Lars Van der Haar, Toon en  Thijs Aerts, Nicolas Cleppe, Corné Van Kessel en thuisrijder Quinten Hermans komen de benen testen op het toch wel veeleisende parcours. Vorig jaar eindigden de jongens van Sven Nijs met drie in de eerste tien. Toon Aerts werd in de spurt geklopt door Rutger Wouters, momenteel regerend Belgisch kampioen bij de categorie elite zonder contract. Wouters rijdt ook dit jaar weer een sterk seizoen en hij staat zondag, met zijn team VP Consulting-Zanatta, opnieuw aan de start in Averbode. Met Tarteletto Isorex, Veldritacademie IKO-Beobank U23 (de opleidingsploeg van Beobank-Corendon) en Acrog Pauwels Sauzen op de deelnemerslijst zal de Sinksenkoers opnieuw een spectaculaire wedstrijd worden.

Negen keer Grasbos

Het parcours is nauwelijks gewijzigd tegenover vorig jaar. De eerste 1,5 kilometer wordt geneutraliseerd gereden maar daarna volgen negen ronden van 17 kilometer, met telkens een passage op het Grasbos in Molenstede. Je kan het parcours op Strava vinden.

Wat je daar ook kan vinden zijn de beste tijden die op het Grasbos werden neergezet. Opvallend: in de top tien staan met Corné Van Kessel, Quinten Hermans en Jack Russel (bijnaam voor Lars Van der Haar) drie Telenet Fidea renners in de top 10. Dat belooft alleszins voor zondag.

De renners tekenen het startblad tussen 12.00 uur en 12.45 uur. Ze kunnen zich daarna opstellen in de startbox waar ze uiterlijk om 12.50 uur moeten aanwezig zijn. De officieuze start wordt gegeven om 13.00 uur op de Westelsebaan ter hoogte van nr. 89 (tegenover Colruyt).  De officiële start wordt gegeven op de Sprinkhaanstraat ter hoogte van Ten Bosch (na 1,5 km).

De aankomst wordt verwacht tussen 16.30 uur en 16.45 uur.

Geen Flandriens meer – kidstour tijdens wedstrijd

Een van de tofste momenten tijdens de vorige edities van de Sinksenkoers was de kidstour. Ukjes en al iets oudere vlegels die met hun gepimpte fietsen een paar ronden het beste van zichzelf geven. Dat deden ze tot vorig jaar onder begeleiding van de zogenaamde Flandriens voor het goede doel, een groep ex-renners en bekende namen uit andere sporttakken of uit de mediawereld. Dat onderdeel werd echter geschrapt. Ludo Dierckxsens en zij kompanen slaan een jaartje over en daarom zullen de kids, in verschillende leeftijdscategoriën, hun rondjes tijdens de Sinksenkoers zelf afmalen.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Baloise Belgium Tour wijzigt datum

Volgend jaar staan de organisatoren voor een grote uitdaging. Ze kregen twee jaar geleden de organisatie van de slottijdrit van de Baloise Belgium Tour toegewezen. Op het moment van de toewijzing was het plan nog om die topwedstrijd te laten plaats vinden in plaats van de Sinksenkoers. Maar bij de Baloise Belgium Tour hebben ze ondertussen ingegrepen in de timing. De ronde vindt voortaan plaats tijdens de tweede week van juni. Dat doen ze om de concurrentie met de Ronde van Italië en de Ronde van Noorwegen te vermijden. Volgend jaar valt Pinksteren echter op 31 mei, twee weken voor de Baloise Belgium Tour dus. Zonder Sinksenkoers verliest het Sinksenweekend zijn motor en daarom zal het team van koersdirecteur Peter Baens en inspirator Carl Berteele twee keer aan de bak moeten in 2020.

Werken Langeberg zijn stoorzender

De dubbele opdracht is overigens niet de enige uitdaging. Volgend jaar zijn de werken aan de Langeberg in Diest bezig. Er moet dus een nieuw parcours uitgetekend worden. Of het Grasbos  dan nog een optie is, is twijfelachtig. Ook de profkoers Dwars door het Hageland zit opgezadeld met diezelfde problematiek.

Goedgevuld weekend

De Morgan Blue Classic is lang niet de enige activiteit tijdens een meer dan goedgevuld Sinksenweekend. Een beknopt overzicht:

 • Vrijdag 7 juni
  14.00 Seniorennamiddag
  20.00 Sinksenkwis
 • Zaterdag 8 juni
  12.30 Wielertoeristentocht
  13.00 Petanque tornooi
  13.30 Kaartspel
  14.00 Sinksenrun
  19.00 Familiale spelavond
 • Zondag 9 juni
  12.00 – 22.00 Breugheliaanse gerechten in de feesttent
  13.00 9de editie Morgan Blue Classic – Sinksenkoers IC1
  15.00 Kidsride
  18.00 VIP-diner Hof te Rhode
  18.30 Uitreiking prijzen fotozoektocht
  20.00 Springplank voor jong talent
 • Maandag 10 juni
  08.00 – 19.00 Breugheliaanse gerechten in de feesttent
  09.00 Rommelmarkt

Een paar beelden van de editie 2018

Een paar filmpjes van de editie 2017

Vanuit de organisatie wordt ieder jaar zwaar benadrukt dat de stewards op het parcours goed zichtbaar moeten zijn en best ook de aandacht trekken met een fluitje. Waarom dat zo is kan je hier bekijken.

Geef een reactie