Stadsbestuur Diest test asbakkendispenser op Botermarkt

Het stadsbestuur van Diest gaat een nieuwe asbakkendispenser testen op de Botermarkt. In maart werden daar driehonderd sigarettenpeuken op de straat geteld.

Sigarettenpeukenproblematiek

Rokers gooien hun sigaret vaak in de riolering, vanuit de veronderstelling dat dit beter is dan op de grond of in de vuilnisbak. Dit is zeker niet de beste oplossing. Peuken bevatten veel schadelijke stoffen die tot 500 liter grondwater kunnen vervuilen. En het kan tot vijftien jaar duren voor een peuk in de natuur afgebroken is. 

Tommy de Gorilla

De actiegroep Tommy de Gorilla plaatste afgelopen winter emmers om de peuken op te vangen op tien verschillende plaatsen in het stadscentrum. Schepen Rick Brans nodigde de actievoerders uit om samen te bekijken hoe die emmers op een duurzame manier konden vervangen worden.

De eerste testcase is er nu. De bestaande vuilnisbak op de Botermarkt wordt uitgerust met een extra asbak. Er komt ook een dispenser waarin papieren zakasbakjes zitten. Daarmee kunnen rokers peuken bij houden tot ze een vuilbak tegenkomen.

Tijdens en na de actie zal er regelmatig geteld worden om het effect te meten. Ook de handelaars worden aangesproken en gemotiveerd om de actie te ondersteunen.

Tommy De Gorilla bouwde eerder ook al een braakliggend terreintje in de Emile Vanderveldestraat om tot een plaats waar kinderen creatief kunnen bezig zijn en waar mensen met mekaar kunnen praten. De acties zijn bedoeld om het sociale weefsel te versterken, het milieu te beschermen of de zwakkere groepen in de lokale habitat een steuntje te geven.

Geef een reactie