AZ Diest stapt in project UZ Leuven voor doelgerichte kankerbehandeling

UZ Leuven gaat samenwerken met 14 ziekenhuizen voor Next Generation Sequencing. Ook AZ Diest stapt mee in het project.

Mutaties in tumoren

Samen met veertien andere ziekenhuizen start UZ Leuven een netwerk voor Next Generation Sequencing (NGS). Dat NGS-netwerk neemt deel aan een proefproject van de federale overheid om het gebruik van NGS in de kankerzorg uit te bouwen. Bij patiënten met bepaalde vormen van kanker gaat een NGS-test na of er genafwijkingen zoals mutaties aanwezig zijn in de tumorcellen. Met een netwerk van verschillende ziekenhuizen heeft een patiënt de garantie dat hij binnen het netwerk altijd dezelfde kwaliteitsvolle dienstverlening krijgt voor NGS, onafhankelijk van het ziekenhuis waar de diagnose of behandeling plaatsvindt. 

Professor Gert Matthijs van het centrum menselijke erfelijkheid in UZ Leuven: “Dergelijke genafwijkingen kunnen van essentieel belang zijn voor een correcte diagnose van de tumor of om een gerichte behandeling op te starten. Omdat nieuwe doelgerichte kankerbehandelingen vaak erg duur zijn, is het belangrijk dat alleen patiënten die er echt mee geholpen worden zo’n behandeling krijgen. Met een genetisch-moleculaire test als Next Generation Sequencing kunnen artsen bepalen welke patiënten in aanmerking komen en zo het kostenbudget voor kankerbehandelingen beter beheren.”

In het verleden werden de genafwijkingen vaak met individuele testen opgespoord. Nu laat de NGS-techniek toe om parallel heel veel stukjes DNA tegelijkertijd te onderzoeken op eventuele afwijkingen, ook van meerdere personen samen. Verschillende laboratoria, waaronder UZ Leuven en het consortium Imeldaziekenhuis Bonheiden, AZ Sint-Maarten Mechelen, Heilig- Hartziekenhuis Lier en AZ Jan Portaels (NGS netwerk BRIANT) gebruikten de NGS-techniek al langer voor kankerdiagnose, ook voor er terugbetaling was.

NGS voortaan terug betaald

Dankzij nieuwe technische platformen, de jarenlange expertise op het vlak van bio-informatica en met de steun van het Leuvens Kanker Instituut (LKI) kon UZ Leuven in oktober 2018 een NGS-test op punt zetten die een heel uitgebreide genetische analyse toelaat voor tumoren en bovendien kostenefficiënt is.

Professor Matthijs: “In het kader van het pilootproject zal NGS voortaan terugbetaald worden voor bepaalde aandoeningen waarvan zwart-op-wit bewezen is dat de test klinisch relevant is, zoals bij bepaalde vormen van gevorderde longkanker.”

AZ Diest stapt in het NGS-netwerk

In het nieuwe NGS-netwerk zal het UZ Leuven volledig of gedeeltelijk samenwerken met de laboratoria van 14 andere ziekenhuizen. Onder meer AZ Diest, Heilig Hart Leuven RZ Tienen, Ziekenhuis Oost-Limburg en Imeldaziekenhuis Bonheiden maken deel uit van dat netwerk.

Geef een reactie