Merodefestival | Naragonia en Savina Yannatou leggen de lat meteen erg hoog

Het Merodefestival startte woensdagavond in de best denkbare omstandigheden. Lekker zonnetje, schitterend kader en meteen een absolute topaffiche.

De organisatoren kozen dit jaar voor een vaste locatie waar ze vier dagen lang een reeks toppers uit de internationale folkwereld op het podium zetten. Geen knapper podium denkbaar dan dat van het openluchttheater van de citadel in Diest.

Naragonia mocht het festival openen. Toon Van Mierlo en Pascale Rubens wonen op de groene grens van Schaffen en Zelem. Een thuismatch dus en dat mag wel eens. Naragonia is in de internationale folkscene een topper maar in eigen gouw zijn ze relatief onbekend.

Toon Van Mierlo schakelde voor ieder nummer tussen zijn uitgebreide verzameling doedelzakken, een diatonische harmonica en een reeks minder gebruikelijke blaasinstrumenten. Pascale Rubens ankerde zich vast aan haar harmonica en doet de zangpartijen. Naragonia speelde haast uitsluitend eigen nummers en het duo bewees daarmee dat ze dit genre meesterlijk beheersen.

En dan kwam de Griekse zingende engel Savina Yannatou. Getaand en getekend door het leven. Haar stem is pure emotie maar iedere noot die ze zingt is een staaltje van utieme beheersing. Yannatou imponeerde door af en toe naast de microfoon te gaan staan. De puurheid van haar stem klonk onversterkt nog imponerender.

Haar band ‘Primavera en Salonico’  speelt het traditionele repertoire uit het Middellandse Zeegebied met evenveel passie als meesterschap. De muzikanten lijken een mengeling van zeer verscheiden Noord-Afrikanen en Zuid-Europeanen. Die boeiende mix zorgt voor een uniek staaltje wereldmuziek.

Donderdag opent de Brit Robb Johnson. Na hem zorgt Naomi Vercauteren met haar band BRISK voor een boeiend experiment. Ze nodigde de Britse folktoppers Mohsen Amini en Kitty Macfarlane en de Noorse Marit Falk uit voor wat wel eens de meest verrassende avond van de editie 2019 zou kunnen worden.

Je kan hier een selectie van onze foto’s bekijken. Klik door naar de fotopagina als je ze allemaal wil zien.

One comment

Geef een reactie