Vrienden van Sint-Eustachius blijven restauratie van kerk eisen

Over de toestand van de Sint Eustachiuskerk in Zichem, deden de laatste maanden de meest wilde geruchten de ronde. Er moesten vorig jaar dringende instandhoudingswerken worden uitgevoerd en op termijn moet de kerk grondig gerestaureerd worden. Die restauratie kost geld. Veel geld. Een eerste raming komt uit op 10 miljoen euro. Tot einde vorig jaar kwam het Vlaams Gewest tot 80% tussen voor erkende dossiers. Die tussenkomst daalde echter vanaf dit jaar naar 60%. Volgens Leo Lemmens, voorvechter van het behoud van de kerk, heeft het bestuur het dossier voor de instandhouding nog voor de deadline kunnen afronden. Dat deel valt dus onder de 80% regeling. Voor de restauratie zou dat echter niet gebeurd zijn. Scherpenheuvel-Zichem moet dus minstens 4 miljoen euro in de boeken nemen, als ze een Maagdentorenscenario voor de kerk wil vermijden. Die toren stortte, na jaren gepalaver, gedeeltelijk in en pas toen kwam Vlaanderen met geld over de brug.

Hypotheek op investeringen en belastingsvermindering

Dat bedrag is een stevige streep door de rekening voor de bestuurders van de stad. De schuld per inwoner is de laatste jaren systematisch afgebouwd van een torenhoge 2554 euro naar een acceptabele 1775 euro.  Het huidige bestuur heeft dus wat extra ademruimte en kan nieuwe investeringen overwegen. Coalitiepartner Open VLD schreef ook manifest een belastingsverlaging in haar verkiezingsprogramma. Als het bestuur echter 4 miljoen extra in de boeken moet nemen ziet het plaatje er meteen anders uit. “We kunnen dan de volgende jaren geen steen meer verleggen in de stad”, fluistert een gemeenteraadslid van de meerderheid ons in.

Laten verkommeren is geen optie

In Zichem wordt al enige tijd gezegd dat het stadsbestuur niet bereid is om dat geld te reserveren. Men zou de kerk laten verkommeren. In haar huidige toestand is maar beperkt toegankelijk wat meteen ook een reden zou zijn om er geen zware investeringen in te plannen. Leo Lemmens ontkent echter dat de stabiliteit van Sint-Eustachius bedreigd zou zijn. “De kerk staat hier al van 1300”, zegt hij. “En dat zal de volgende jaren niet veranderen. Maar er moeten wel beslissingen genomen worden. Het gaat over een uniek monument met kunstschatten van zeer hoge waarde.”

Glasraam uit 1387 nog steeds in situ

De toren van de kerk dateert inderdaad van circa 1300. In die toren staat het oudste glasraam dat in België nog op de oorspronkelijke plaats is behouden gebleven. Het gaat over een Gotisch kunstwerk uit 1387. “Volgens Leo lemmens is het een wonder dat het unieke stuk nog heel si. Het is nauwelijks beschermd en het is volgens hem slechts verzekerd als gewoon glas.

Naast dat glasraam is ook de zestiende-eeuwse triptiek ‘Taferelen uit het leven van Eustachius’ van Jan De Oude een minder bekend maar uiterst waardevol kunstwerk. In feite staat de kerk volgebunkerd met religieuze kunstschatten.

Reserves opbouwen

Leo Lemmens beseft dat de financiële uitdaging voor de stad zwaar weegt maar hij heeft een suggestie. “Bij Erfgoed Vlaanderen is men vragende partij voor een complete restauratie”, zegt hij. “De afronding van zo’n dossier duurt nog jaren. We hebben dus tijd om geld te reserveren.” Om te voorkomen dat de restauratie uiteindelijk veel meer zal kosten dan begroot, wil Leo Lemmens het bedrag dat de stad moet bijleggen, vastklikken.

Vrienden van Sint-Eustachius

Om de toestand van de kerk blijvend in de aandacht te houden heeft Leo, samen met een paar andere inwoners van Zichem, de actiegroep Vrienden van Sint-Eustachius opgericht. Zij willen op een ludieke manier de situatie van de kerk blijven aankaarten. tegelijkertijd zoeken ze naar externe financieringsmogelijkheden om de kerk van Zichem te redden en ze opnieuw haar functie als religieus kunstpatrimonium terug te geven.

De actiegroep werkt onder meer aan filmpje over die kunstschatten en de eerste resultaten ondersterpen zeer duidelijk het potentieel van Sint-Eustachius als motor voor het religieus toerisme. De kerk grenst aan de markt die door de Vlaamse Milieu Maatschappij binnenkort wordt omgebouwd als toegansgpoort voor de site rond de Maagdentoren. De combinatie van al die troeven kan Zichem een nieuw toeristisch elan geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.