Merodefestival brengt top van Europese folkmuziek naar de regio

Het wordt de volgende dagen stralend zomerweer. Ideale omstandigheden dus, voor de vijfde editie van het Merodefestival. Het concept staat ondertussen als een welgebouwd huis. Vier avonden met wervelende, vaak meeslepende muziek uit gans Europa. Niet het voordehand liggende repertoire maar verborgen pareltjes uit de volksmuziek, gebracht door muzikanten die bij de top in hun genre horen.

Overdag zijn er muzikale wandelingen in de mooiste stukjes van de Merode. De wandelaars worden onderweg verrast door optredens onder de blote hemel. Halfweg is er een streekbiertje.

Vaste locatie en sociaal restaurant

De optredens beginnen al op woensdagavond 29 mei. In tegen s telling tot de vorieg jaren vinden ze allemaal plaats op dezelfde vaste stek in het openluchttheater van het Warandepark. En er is nog een opvallende nieuwigheid. De organisatoren bieden ook catering aan. Ze kregen van de provincie Vlaams-Brabant een subsidie uit het Europese Leaderprogramma. Daarmee werd een mobiele keuken aangeschaft die op andere tijdstippen ook kan gehuurd worden door andere organisatoren.

Tijdens deze editie van het festival krijgt de catering een sociale invulling. Een groep jongeren uit de Arktoswerking in Diest zorgt, samen met vijf jongedames uit Leuven voor heerlijke hapjes met het sociaal restaurant ‘Alles Goed!?’ Online kan je een maaltijdticket bestellen voor 12 euro. Ter plaatse kost dat 15 euro.

Toppers uit eigen streek

En dan even over het programma. Het begint woensdag al geweldig met een groep uit eigen streek. Naragonia, dat is een duo uit Schaffen. Pascale Rubens en Toon van Mierlo zijn wereldberoemd in Europa maar te weinig bekend in Vlaanderen. Na de maaltijd pakt de Griekse Savina Yannatou je helemaal in met haar imponerende stem.

Hemels op Hemelvaart

Donderdag is het Hemelvaart en dat vraagt dus om een stukje hemelse muziek. Dat krijg je van onze eigen Naomi Vercauteren. Zij nodigt een verzameling internationale toppers uit. Kitty Mcfarlane, Mohsen Amini en haar eigen groep Brisk. Robb Johnson, de laatste authentieke politieke songwriter, zorgt voor de opwarming.

Vrijdag krijgen we zowaar folk uit Zweden. Sofia Sanden en Ulrika Boden krijgen steun van MANdolin MAN. De intro komt van Alden, Patterson & Dashwood uit Norwich. Naast een aantal andere instrumenten spelen ze ook dobro. Iets om naar uit te kijken.

Folklegende Rum sluit af

Zaterdag sluiten ze bij het Merodefestival af met een verrassing. Een debat verdorie. Lennaert Maes interviewt generatiegenoot Jonas Winterland, levende legende Jan De Wilde en organisator van Nekka Koen Huygebaert. De slotnoot is echter voor Rum. Ik hou van alle vrouwen dus. Ze bestaan vijftig jaar en dat mag een stevig feestje worden.

Wij volgen het festival van kortbij. Je kan iedere dag een uitgebreid fotoverslag verwachten op een aparte fotopagina.

Je kan hier het volledige programma bekijken

Geef een reactie