Fanfare Averbode brengt muzikale roots van Nest Claes terug naar huis

Fanfare De Sint-Jansvrienden verkast naar het oude gemeentehuis in Averbode. Zaal Sint-Jan, waar de muziekvereniging decennialang haar stekje had, wordt afgebroken en maakt plaats voor sociale woningen. Bij het leeg maken van de kasten zijn verrassende zaken opgedoken.

Nest rammelde verder

De fanfare heeft een bijzonder boeiende en ook lange historie. Dat levert een karrevracht spulletjes op, vaak dingen die jarenlang niet meer zijn bekeken. Maar nu moet het dus want de kasten moeten leeg gemaakt worden. Bij dat leeg maken zijn een reeks verrassende spullen boven gekomen die met Nest Claes te maken hebben. Nest was ooit lid van de fanfare. Hij speelde trommel, al was dat niet van harte. Nest had een akkoord gemaakt met zijn broer die alto speelde. Ze zouden wisselen van instrument maar hun moeder hield dat tegen. En dus bleef Nest rammelen, zoals hij het zelf noemde.

Cultuurhistorische waarde

Het spreekt voor zich dat die spullen van Claes cultuurhistorische waarde hebben en dat ze dus bewaard moeten worden. Een paar kilometer verder staat het geboortehuis van Nest Claes. Het was dus niet zo moeilijk om een bestemming te vinden. Ondertussen is er een keurige glazen kast in de keuken bij Nest geplaatst en daar liggen best opmerkelijke zaken in. Een bord dat op kop van de fanfare werd meegedragen als ze uittrokken, de trommel van Nest Claes, een pop in de kledij van de majorreten die jaren hebben meegelopen en de eerste banier van de vereniging.

Hilde Laureys, chairman van de fanfare, pikt er echter een ander topstuk uit. Het eerste kasboek van de vereniging is ook nog opgedoken. In dat boek staan onder meer de afbetalingen die de muzikanten deden om hun instrument te betalen.

Met de trein naar Zichem

Volgende zaterdag trekt de muziekvereniging van Averbode naar het huis van Nest Claes. Ze doen dat niet te voet maar met een treintje. Sommige leden zijn al wat minder goed te been en dus kiezen ze voor veiligheid. Of er onderweg een deuntje gespeeld wordt weten we niet maar alleszins zal dat wel gebeuren bij hun aankomst. Het weerbericht ziet er bijzonder zonnig uit en dus trakteert het stadsbestuur met een drankje. Die van de fanfare uit Averbode, ze gaan dat verdiend hebben.

One comment

  • Bedankt Hilde voor de leuke samenwerking bij de organisatie van de WAK.
    Ik wens je een allerbeste gezondheid toe, we zullen mekaar nog wel eens ontmoeten
    Bij een event.
    Willy Maes
    Voorzitter Kon.Harmonie O.-L.-V

Geef een reactie