Iedere maand superverse producten van de boer in je buurt in Aarschot

Kopen bij de boer in je buurt. Korte keten heet het en het is een trend die snel aan populariteit wint.

In Aarschot startte vorige week De Fermerie. Een groepje van een twintigtal lokale producenten bieden er op de tweede vrijdagnamiddag van de maand tussen 16.00 en 21.00 uur hun superverse producten aan. De Fermerie vindt plaats in de Haven, de nieuwe eventlocatie in de gebouwen van Crystal Monopole vlakbij het station van Aarschot.

De Fermerie kan je samenvatten in drie kernwoorden: lokaal, bio en eco. Uiteraard koop je altijd seizoensgebonden. De producten komen bijna letterlijk rechtstreeks van het veld en de marktbezoekers hebben de primeur om ze rechtstreeks van de boer te kopen. 

Initiatiefnemer Geert Verlinden: “Op de markt leer je de persoon achter de producten kennen. Het eten is niet meer anoniem maar krijgt een gezicht: dat van de boer, de teler, de maker. Een garantie voor kwaliteit, want wie gaat nu eigen waar aanprijzen als het slecht is?’

Na je inkopen kan je blijven plakken om iets te eten of te drinken. Er spelen livebands en kinderen krijgen de ruimte om te spelen terwijl mama en papa rustig markten. 

Volgende marktdagen: 14 juni – 12 juli – 9 augustus – 13 september – 11 oktober – 8 november

De Fermerie wordt gedragen door een groep vrijwilligers die werken rond het gegeven van lokale voeding. Ze krijgen de steun van voedselteams Aarschot, Buurderij Aarschot, Talentenbank, CC Het Gasthuis en De Haven

Gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant Monique Swinnen steunde het project met een subsidie van 1.540 euro. In totaal helpt de provincie 9 korteketenprojecten met een bedrag van 15.916 euro.

Geef een reactie