Ministers De Block en Geens openen gesloten asielcentrum voor alleenstaande vrouwen in Holsbeek

In Holsbeek werd gisteren een gesloten asielcentrum voor vrouwen officieel geopend door ministers Maggie De Block (Asiel en Migratie) en Koen Geens (Justitie) De regering wil meer gesloten centra openen en tegelijkertijd kwetsbare doelgroepen beter beschermen.

Het was wel even schrikken bij het binnenrijden van industrieterrein De Vunt in Holsbeek. De toegangsweg was geblokkeerd door een dubbele rij agenten. Zij controleerden op een overigens uiterst vriendelijke manier, iedereen die het terrein inreed. “Ik ken u van TV”, zei een van hen. Waarschijnlijk een fan van Jason Statham.

Even verder stapte een vrouw met een ruiker bloemen. Flower is Power, dacht ik. Daar kan ik de weg aan vragen want ik had een enkel idee waar dat asielcentrum wel zou zijn. “Geen idee mijnheer, ik ben dakloos”, zei ze, toen ik haar de vraag stelde. Verder rijden dus, terwijl ik me afvroeg waar ze dan die ruiker bloemen wilde zetten. Een paar bochten later was het opnieuw aan de federale politie. Drie rijen deze keer. In battle-dress en gesteund door een waterkanon. De officier vertelde me dat ik een parkeerplaats mocht improviseren maar toen hij mij zag twijfelen stelde hij zelf voor om toch maar door te rijden tot aan het centrum. “U bent toch genodigde” vroeg hij. “Ik ben van de pers”, zei ik. “Niet genodigd dus maar toch welkom”, repliceerde hij gevat. Even later begon de gevreesde betoging. Luidruchtige tweetalige slogans om de grenzen af te schaffen en de gevangenissen af te breken. Het was een bont gezelschap waar ik ook de dakloze dame in herkende. Ze waren maar met een twintigtal. Allicht was de rest afgeschrikt door de stevige politiemacht. Vriendelijke jongens nochtans.

Maggie de Block was er al en Koen Geens arriveerde als op de seconde getimed. De minister van Justitie werd nog even gefilleerd door de nationale media over de zaak Jullie. Het asielcentrum was voor hen duidelijk een bijzaak.

Streng maar humaan

Maggie de Block had het in haar toespraak over een streng maar humaan asielbeleid. Wie geen recht heeft op asiel moet het land verlaten, zei ze. Ze huldigt het principe “vrijwillig als het kan maar gedwongen als het moet”. De Block beklemtoonde ook het humane aspect. In het centrum in Holsbeek kunnen 50 vrouwen terecht die momenteel in een gemengd opvangcentrum zitten in Brugge of Steenokkerzeel. In Brugge slapen ze in gemeenschappelijke slaapzalen, in Steenokkerzeel zijn dat kamers voor vier personen. Ze hebben er geen individuele lavabo en geen individuele TV.

Investering van 560.000 euro

In Holsbeek beschikken de uitgewezen asielzoekers over aparte en relatief kwaliteitsvolle faciliteiten. Het asielcentrum werd uitgebouwd in het vroegere Formule 1 hotel. Van 2013 tot 2015 deed dat gebouw al eens dienst als open opvangcentrum. De infrastructuur was dus nog relatief geschikt. De Regie der Gebouwen investeerde 560.000 euro om het gebouw opnieuw operationeel te maken. In de inkomhal werd een loket gebouwd, de vloerbekleding werd vernieuwd, de binnenmuren werden geschilderd, de stookolietank vervangen en de gevelplaten werden op een aantal plaatsen vernieuwd. De opvallendste investering ging naar beveiliging. Alle vensters zijn afgedekt met tralies, er is een imposant camerasysteem aangebracht met grote schermen in het wachtlokaal en de omheining en toegangswegen zijn beveiligd.

Plaats voor 50 personen

Er kunnen 50 personen terecht in Holsbeek. De kamers zijn 9 m² groot en beschikken over een eigen TV en een lavabo. In elke kamer zullen maximaal 2 vrouwen verblijven. In de gangen zijn douchecabines en toiletten. In de keuken mogen de vrouwen zelf hun potje klaarmaken en er is een recreatieve ruimte. Er is ook een kleine groen buitenplaats.

Geef een reactie