Verkeersdagen maken schrijnend gebrek aan fietsvaardigheid duidelijk

De leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs van Scherpenheuvel-Zichem hebben al voor de 21ste keer mee gedaan aan de verkeersdagen.

Dat is een jaarlijkse organisatie van het stadsbestuur, de politiezone Demerdal-DSZ en het basisonderwijs van Scherpenheuvel-Zichem. De stedelijke preventiedienst en verkeersdienst staan in voor de coördinatie.

“Kinderen kunnen enkel door te oefenen weerbaar worden in het steeds drukker wordende  verkeer.” meldde burgemeester Manu Claes. “Vandaar dat we dit initiatief ieder jaar opnieuw organiseren.

De verkeersdagen starten om 9 uur aan de school. De leerlingen rijden onder politiebegeleiding naar de sporthal, waar zij omstreeks 10 uur verwacht worden. Alvorens de leerlingen vertrekken, onderwerpt de politie hun fiets aan een technische controle.

De belangrijkste activiteit is het fietsexamen. De leerlingen leggen individueel een afgepijld traject per fiets af en worden onderweg beoordeeld op een aantal basisvaardigheden zoals links en rechts afslaan, een hindernis ontwijken en voorrang verlenen op een kruispunt. 

Het traject start telkens aan de sporthal en loopt door het centrum van Averbode of Scherpenheuvel om terug te komen aan de sporthal. Bedoeling is dat de kinderen kunnen oefenen in een reële verkeerssituatie. Zij nemen actief deel aan het verkeer en moeten tijdens het inoefenen van de verkeersregels rekening houden met het bestaande, doorgaand verkeer. De politie houdt een oogje in het zeil.

Naast het fiets is er ook een wandelzoektocht waarbij zij onderweg verkeersvragen moeten oplossen en ze testen hun fietsvaardigheid op een groot behendigheidsparcours.

Wij gingen vandaag kijken en zagen dat die oefening waar burgemeester Claes op alludeerde, voor een aantal kinderen dringend nodig is. Het hindernissenparcours dat aan De Egger was uitgetekend was niet meteen een wandeling in het park maar met enige concentratie was het wel doenbaar. Wij zagen een aantal leerlingen afklokken met een paar kleine foutjes maar alleszins ook met voldoende maturiteit om in het verkeer te fietsen. We zagen ook een reeks leerlingen die er nauwelijks in slaagden om zelfs maar een hindernis correct te nemen.

De bestpresterende leerlingen krijgen ieder jaar een mooie beloning. Het lijkt ons geen slecht idee om de kinderen waarvan de fietsbehendigheid ondermaats is, een vrijblijvend aanbod te doen om die vaardigheid op te schroeven. Dat zou een vergelijkbaar concept kunnen zijn zoals Start To Run, maar dan voor fietsende kinderen. De scholen kunnen een belangrijke katalysator zijn. De verkeersdagen worden op die manier een uitstekende behendigheidsmeter die een aanzet zullen geven om het eventuele gebrek daaraan, bij te werken.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Sommige kinderen waren echt onzeker en zoals jij aangeeft zou oefening hier echt wel nuttig zijn. Ik heb hier zelf ook iets van opgestoken: wanneer je al fietsend over het zebrapad gaat verlies je je voorrang. Voor alle veiligheid dus maar afstappen zeker?

Geef een reactie