Pop-upshop People made geeft sociale economie extra zichtbaarheid in Hallezaal Diest

Op maandag 6 mei opent pop-upshop People made in de Hallezaal in Diest. People made is een initiatief met producten die gemaakt zijn door mensen uit de sociale economie en zorginstellingen. Dat zijn vaak pareltjes maar ze blijven te weinig bekend bij de consument.

Sociale economie biedt mensen de kans om zich te herscholen en werkervaring op te doen. Tegelijkertijd leveren ze duurzame, vaak biologische producten af of verlenen ze diensten op een economische, ecologische en sociaal verantwoorde manier. De pop-up in Diest wordt ingericht met gerecupereerd materiaal en wordt een uithangbord van samenwerking en duurzaamheid in al zijn aspecten.

Er waren eerder al erg succesvolle pop-ups in Leuven en Vilvoorde. Nu volgt dus Diest.

In deze pop-up winkel zullen producten en diensten, gemaakt of uitgevoerd door de Vlaams-Brabantse sociale economie, arbeidszorginitiatieven en zorginstellingen, worden aangeboden. Het worden 500m² vol warmte en gezelligheid waar je kan snuisteren tussen de mooie en unieke handgemaakte producten, juwelen, decoratiematerialen, kunstwerken, kinderkledij, wenskaarten, kaarsen, bier en nog zoveel meer.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Een kort overzicht van organisaties die hun medewerking hebben toegezegd:

 • VZW Martine Van Camp: Naast producten zullen zij ook helpen aan de winkelinrichting. Het houtatelier van vzw Martine Van Camp hecht veel belang aan buurtvervlechting en integratie. Daarom zetten ze graag hun schouders mee onder het project People made en bouwen ze de locatie mee op. Deze mannen met een passie voor hout helpen ook verenigingen of bedrijve die een evenement willen organiseren.
 • Ak’Cent, het activiteitencentrum van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest. Zij zullen producten verkopen ten voordele van Te Gek!? Novelles, cd’s, boeken en super leuke soeptassen
 • Huis DIEvers vzw uit Diest. Ze werken met mensen uit diverse doelgroepen. Hun doel is om mensen samen te brengen, talenten te bundelen, verbinden en versterken en ze doen dit op een laagdrempelige wijze via allerhande socioculturele en kunsteducatieve activiteiten.
 • De Vlaspit: een collectie van prachtige binnen en buitenkaarsen
 • VELO vzw uit Leuven. Naast de prachtige producten die zij maken uit fietsonderdelen zullen er in de pop-up shop in Diest ook retrofietsen te koop worden aangeboden.
 • TrashDesign.be, een arbeidszorgtewerkstellingsproject van De Kringwinkel Zuiderkempen waar nieuwe, originele producten gemaakt worden met goederen en materialen die van de afvalberg werden gered.
 • ‘t Collectief, TAC en Akcent van UPC St. Kamillus uit Bierbeek. Drie ateliers voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Zij maken gekke kippen, mooie uiltjes en trendy vogelhuisjes.
 • Priesterdelle van Centrum Ganspoel vzw uit Huldenberg. Een centrum die ondersteuning biedt aan kinderen en volwassenen met een visuele beperking.
 • Oostrem vzw uit Leuven. Een voorziening die ondersteuning biedt aan volwassenen met een verstandelijke, motorische of een meervoudige beperking
 • Ons Tehuis-Brabant uit Kampenhout. Zij bieden woon-, dag- en individuele ondersteuning voor volwassenen met een mentale beperking aan.
 • De Raster uit Gemeente Grimbergen. Dit is het activiteiten- en ontmoetingscentrum van NetwerkWonenPlus. In het activiteitencentrum werken de deelnemers samen met ArtEco farwest Vilvoorde waar kunstenares Kaarin Poppe hen begeleidt in het sociaal artistiek project.
 • Vzw IN-Z uit Aarschot biedt kwalitatieve en flexibele poetshulp, huishoudhulp met dienstencheques en seniorenoppas aan. Ze ondernemen zonder winst te maken en investeren volop in mensen en hun leefomgeving.
 • Homevil vzw uit Stad Vilvoorde. Een wooncentrum en een dagcentrum voor personen met een verstandelijke beperking. 
 • Hestia vzw van Alexianen Zorggroep Tienen uit Stad Tienen. Een activiteitencentrum waar mensen met psychische kwetsbaarheden terecht kunnen.
 • Den Travak uit Heverlee. Den Travak is het tewerkstellingsproject van vzw Hejmen. Een kleinschalige lunchzaak waarin overzichtelijke werkmethodes bijdragen tot een gemoedelijke, stressarme omgeving voor volwassenen met een beperking. Samen met Bistro Bovy zullen zij vier weken lang het People made theesalon runnen met hun lekkere en ambachtelijke gerechten. Denk verse rode vruchten ice-tea en verse citroen-gember-honing limonade.
 • Den Ateljee uit Wezemaal, een activiteitencentrum voor volwassen personen met een lichamelijke handicap. Naast hun prachtig kleiwerk zijn zij ook bekend om hun ecologische aanmaakblokjes.
 • VZW Groenwerk-De Winning Vestiging Kortenaken uit Gemeente Kortenaken met hun lekkere koekjes en het smakelijke PK Bier
 • De Kringwinkel Hageland uit Diest.  Zij zullen deze editie materiaal bezorgen voor de inrichting van People made. Al dit materiaal zal u ook kunnen kopen maar je mag het pas meenemen als de pop-up sluit natuurlijk.
 • Atelier Schepsels, een atelier uit Zemst met dagaanbod en creatieve workshops voor mensen met een mentale beperking. Niet enkel een passie voor papier en beton want in Diest zal u ook hun paardenbloemgelei kunnen kopen.

De pop-upwinkel is open vanaf maandag 6 mei tot en met vrijdag 31 mei 2019. De winkel is iedere dag open telkens van 10.00 uur tot 18 uur.

Geef een reactie