Trambussen van Van Hool moeten mobiliteit Brusselse Rand sterk verbeteren

Er waren al een paar stiekeme try-outs en ook in het Hageland werd hij al gespot. Maar pas deze week heeft De Lijn de eerste trambus van het land officieel voorgesteld. De opstart ervan kan ook de mobiliteit vanuit het Hageland en Limburg sterk verbeteren.

De trambus ontleent zijn naam aan de unieke combinatie van het comfort van een tram en de wendbaarheid van een bus.  Met veertien exemplaren van dit hybride voertuig breidt Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn haar groene vloot verder uit.

De eerste trip van de trambus reed langs Machelen en Zaventem. Dat is een deel van het toekomstige tracé van de Ringtrambus die vanaf september tussen Brussels Expo en Brussels Airport zal rijden.

Comfortabele rijervaring

De trambus is 24 meter lang en heeft plaats voor 137 reizigers, maar ook voor kinderwagens, bagage of fietsen. De 4 brede deuren en de lage vloer zorgen, in combinatie met toegankelijke haltes, voor een vlotte in- en uitstap van de reizigers. De dubbelgelede trambus staat borg voor modern comfort én voor een aangename rijervaring. De kleinere achterbouw en de licht meedraaiende achterste (vierde) as zorgen ervoor dat het voertuig soepel bochten kan nemen.

De geavanceerde afgesloten stuurcabine biedt een veilige rijervaring aan de chauffeur die zo de volle aandacht op de weg kan houden. Dankzij camerabeelden in plaats van spiegels heeft de chauffeur in de stuurpost bovendien een goed overzicht van de in- en uitstappende reizigers.

Milieuvriendelijk

De trambus is ook erg milieuvriendelijk. De bussen zijn tot een kwart stiller en ze rijden veel zuiniger. Dankzij de veertien hybride trambussen spaart De Lijn jaarlijks ongeveer 200 000 liter diesel uit.

De voertuigen worden gebouwd bij busbouwer Van Hool. Zij exporteren de trambussen nu al naar Zweden en Zwitserland.

Langste gecombineerde busbaan in Vlaanderen

De komende 3 jaar krijgt de Ringtrambus 16 kilometer vrije busbanen in de Brusselse rand. Die busbanen garanderen een filevrije doortocht en stiptere aankomst- en vertrektijden. Er worden 25 straten en pleinen heraangelegd om de komst van de Ringtrambus voor te bereiden. Langs het tracé van de Ringtrambus komen 23 kilometer nieuwe en verbeterde fietspaden, 930 plaatsen in nieuwe fietsenstallingen en 600 nieuw aangeplante bomen.

De Ringtrambus is de eerste realisatie van het Brabantnet: 3 hoogwaardige openbaarvervoerlijnen die de Vlaamse Rand en de hoofdstad beter bereikbaar zullen maken. Het tracé verbindt belangrijke locaties in de noordelijke Vlaamse Rand, waaronder het Universitair Ziekenhuis in Jette, de Heizel, Strombeek-Bever, het centrum en station van Vilvoorde en Brussels Airport. Tijdens de ingrijpende werken aan de Ring rond Brussel zal de Ringtrambus een sterk alternatief zijn dat de hinder gevoelig kan helpen beperken.

Geef een reactie