Nieuw cultuurpaleis op site Sint-Pietersziekenhuis in centrum Leuven

Het ligt er al decennialang bij als een etterende stadskanker maar er komt nu eindelijk vaart in de ontwikkeling van de site van het Sint-Pietersziekenhuis in het centrum van Leuven.

Het Leuvense stadsbestuur schreef begin 2018 via de Vlaams Bouwmeester een open oproep uit voor het ontwerp van de podiumkunstensite. Het team rond het Londense Sergison Bates, dat samenwerkt met gerenommeerde partners als theaterbureau Charcoalblue en landschapsarchitect Günther Vogt, werd de laureaat. Ze laten daarmee 65 kandidaten van over de hele wereld achter zich. De podiumkunstensite wordt een stedelijke ontmoetingsplek van en voor iedereen en vormt de hoeksteen voor de ontwikkeling van de benedenstad.

Grote podia voor theater, dans en muziek in optimale omstandigheden

Met de podiumkunstensite creëert Sergison Bates een open huis waar een rijke verscheidenheid aan grote podiumvoorstellingen kan plaatsvinden. Het multifunctionele gebouw biedt onder meer ruimte aan twee grote zalen. De grootste zaal haalt een capaciteit van 800 tot 1.000 zitplaatsen. In een tweede zaal kunnen gelijktijdig 400 tot 500 personen genieten van een voorstelling. Beide zalen beantwoorden aan de veranderende noden van zowel artiesten als publiek. Ze zijn uitgerust met moduleerbare zittribunes zodat ze geschikt zijn voor grote theater- en dansvoorstellingen, concerten, congressen, festivals, circus en alle denkbare evenementen nu en in de toekomst. Ze zijn zowel akoestisch als technisch state-of-the-art. Andere ruimtes zoals repetitieruimtes, de foyer en het altijd publiek toegankelijke dak maken van dit nieuwe open huis ook een stedelijke broedplaats.”

Stadsvernieuwing met oog voor het waardevolle erfgoed

Een van de grote sterktes uit de ontwerpvisie van Sergison Bates architects is dat de nieuwbouw zich heel mooi inbedt in de unieke historische erfgoedomgeving. De Romaanse Poort, het oude Sint-Pietersgasthuis en de Predikherenkerk maken integraal deel uit van het project en de site. De transparante gevel van de nieuwbouw, met glaspartijen die refereren aan nabijgelegen historische gebouwen, en een aantrekkelijke doorgang van de Brusselsestraat naar het toekomstige park en de opengewerkte Dijle maken de site zeer toegankelijk. De binnenruimte en het publieke binnenplein naar de Romaanse Poort toe vloeien helemaal in mekaar over.

Europese ambitie van dynamische cultuurstad

Het college keurde de overeenkomst met het ontwerpteam Sergison Bates goed. Deze overeenkomst wordt eind april voorgelegd aan de gemeenteraad. Als alles vlot verloopt, is de nieuwe podiumkunstensite operationeel tussen 2025 en 2027. De nieuwbouw wordt geraamd op 60 miljoen euro, waarbij de stad Leuven voor de realisatie van dit project op een substantiële bijdrage rekent van de Vlaamse overheid. Met dit project positioneert Leuven zich zelfbewust in Vlaanderen en Europa als levendige cultuur- en erfgoedstad en als kandidaat Europese Culturele Hoofdstad 2030.

Geef een reactie