Pasfoto’s kan je voortaan zelf nemen in het stadhuis van Scherpenheuvel

Wie een of meerdere pasfoto’s nodig heeft kan die voortaan zelf maken in het stadhuis van Scherpenheuvel. Daar werd op donderdag 4 april een fotocabine geplaatst. Het toestel maakt foto’s die in overeenstemming zijn met de Belgische en internationale normen voor identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen. Een fotokaart bevat 6 foto’s en kost 6 euro. De cabine kan gebruikt worden tijdens de openingsuren van het stadhuis. Het toestel geeft visuele en auditieve instructies, maar indien nodig kunnen de medewerkers in het stadhuis bijstand verlenen.

Volgens schepen Lieve Renders komt de stad met die installatie tegemoet aan de vraag van de inwoners, die na het verdwijnen van de laatste professionele fotograaf in de stad op zoek moesten naar andere oplossingen voor hun pasfoto’s. De schepen benadrukt dat het geen verplichting is om gebruik te maken van de cabine. Wie liever pasfoto’s laat maken bij een fotograaf, mag dit nog steeds.

Het klopt overigens niet helemaal dat alle professionele fotografen uit de stad verdwenen zijn. Eric Van Aerschot is een meer dan bekwame fotograaf en hij investeerde in een installatie om pasfoto’s te maken die conform alle wettelijke regels zijn. Eric werkt op afspraak en is ook buiten de gangbare openingsuren actief. Je kan hem bellen op 0477/86.19.24.

In Diest beschikt fotograaf Guy Meurs in de Hasseltsestraat over een toestel dat pasfoto’s maakt.

Digitalisering aktes burgerlijke stand

Een akte van de burgerlijke stand aanvragen wordt binnenkort een stuk makkelijker. Met de invoering van Databank van de Akten van Burgerlijke Stand (DABS) komt er een einde aan de papieren registers. Dit samenwerkingsproject van FOD Justitie, FOD Binnenlandse zaken en het Rijksregister is een initiatief van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV). DABS centraliseert alle akten (geboorte, huwelijk, adoptie, nationaliteitsverandering, overlijden) in één grote nationale databank, terwijl die nu bij de lokale besturen zitten. Dat is efficiënter voor de besturen en ook voor iedereen die een akte wil raadplegen of moet voorleggen. Nieuwe aktes worden digitaal aangemaakt en ondertekend. De oudere aktes op papier worden gedigitaliseerd.

In de toekomst wordt het mogelijk afschriften en uittreksels digitaal en plaatsonafhankelijk aan te vragen via het e-loket op de gemeentelijke website.

Geef een reactie