Buurtbewoners en woonzorgcentrum kopen buurtriksja in Wijgmaal

De manier waarop we wonen maar ook de manier waarop we onze woonkernen inrichten verandert. Dat biedt kansen om het sociaal contact te herstellen en om de mobiliteit te herdenken. Tegelijkertijd steunt die mobiliteit minder nadrukkelijk op het eigen bezit van een vervoersmiddel. Private leasing maar zeker ook deelauto’s en deelfietsen worden snel populair.
Kom op voor je wijk
In Wijgmaal maken ze al die trends concreet. Via het “Kom op voor je wijk” project van de stad Leuven kochten de buurtbewoners van Wijgmaalbroek en het woonzorgcentrum in die wijk een buurtriksja.
Kom op voor je wijk is het project waarmee de stad ideeën van Leuvenaars om hun wijk aantrekkelijker te maken, financieel en materieel ondersteunt Op woensdag 3 april huldigden reden ze de riksja in. Ook schepen van wijkwerking in Leuven Bieke Verlinden maakte een proefritje met enkele bewoners.
“Dit Kom op voor je wijk-project toont hoe inclusief en verbindend wijkwerking kan zijn. Deze buurtriksja zal het contact tussen buurtbewoners en bewoners van het woonzorgcentrum stimuleren”, vertelt schepen Bieke Verlinden. “Tijdens een leuke babbel op de fiets kan je aan elkaar je verhaal kwijt. Daarnaast is het voor de bewoners van het woonzorgcentrum een stimulerende ervaring om nog eens de wind in de haren te voelen, en geprikkeld te worden door indrukken en zichten die ze opdoen tijdens de rit. Dat soort indrukken verdwijnen immers vaak bij het ouder worden.”
Ook uitlenen wordt mogelijk
Het is de bedoeling dat de bewoners van het woonzorgcentrum in de riksja worden rondgereden door mensen uit de buurt. Zo leren ze elkaar wat beter kennen en wordt meer ontmoeting tussen beide werelden gestimuleerd. In een tweede fase zal de riksja ook ter beschikking staan van organisaties of families met een minder mobiel familielid uit Wijgmaal. Ze zouden de riksja dan kunnen ontlenen om samen een verplaatsing te doen of gewoon een plezant ritje samen te maken.”
Riksja-fietsers gezocht
De fiets zal worden beheerd door het woonzorgcentrum, en buurtbewoners zullen in een vrijwilligerspool de rondritten organiseren. Om het project nog meer kansen tot slagen te geven, zoeken de initiatiefnemers nog extra ‘piloten’.
Idee leeft ook in Aarschot
In Aarschot denkt eerste schepen Bert Vanderauwera momenteel na over de aanpak om de binnenstad aantrekkelijker in te richten. Uiteraard kom je in dat proces al snel bij mobiliteit terecht. Tijdens een informele babbel dropte de schepen het idee dat je om te winkelen niet noodzakelijk de auto nodig hebt. Het kan ook met bakfietsen maar het is natuurlijk ondenkbaar dat iedereen een eigen bakfiets zou aankopen. Dat kan echter wel op het niveau van een wijk geregeld worden, volgens de schepen. De schepen kan zijn idee al meteen aftoetsen bij de buren in Wijgmaal.