Project K.ENTERWERK moet uitvaljongeren aan een job helpen

De kansarmoede-index in Diest bedraagt 7,1% en dat lijkt op het eerste zicht bijzonder gunstig. In Vlaanderen is die namelijk 12,8%. Het cijfer wordt echter volkomen scheef getrokken door deelgemeente Molenstede. In de kernstad bedraagt die index 13,8% en dat cijfer stijgt.
Verontrustende cijfers
Kansarmoede is direct gerelateerd met tewerkstelling. Een paar opmerkelijke cijfers:
- De werkloosheidsgraad in Diest is 7,6% tegenover 7,2% in gans Vlaanderen.
- De tewerkstelling van mensen met een niet-Belgische afkomst is structureel lager. 16,5% van de inwoners in Diest is van vreemde origine.
- Bij de langdurig werklozen is 23% laaggeschoold.
- Het aantal jongeren tussen 18 en 24 jaar met een leefloon is 27,7% tegenover 22,4% in Vlaanderen.
Kloof tussen jongeren bedreigend voor samenlevingsmodel
Die cijfers accentueren een trend die ook breedmaatschappelijk zichtbaar wordt en waarbij de kloof tussen hooggeschoolden en lager opgeleide jongeren snel groeit. Die trend zet op termijn de samenleving onder druk en vraagt om een reactie op alle niveau’s, ook het lokale. Verder lijkt ons model van integratie van nieuwkomers op de arbeidsmarkt weinig succesvol. Migratie is een gegeven dat de volgende decennia niet zal stil vallen, al zal de oorzaak ervan wel veranderen. Klimaatmigratie lijkt echter onvermijdelijk.
Cluster Welzijn zet zwaar in op tewerkstelling uitvaljongeren
De cluster Welzijn van de stad Diest werkt momenteel aan een langetermijnvisie. Schepen Monique De Dobbeleer wil tijdens de volgende legislatuur sterker inzetten op vier hefbomen. Een ervan is tewerkstelling met eens sterke focus op de zogenaamde uitvaljongeren, dat zijn jonge mensen die hun weg niet vinden in het klassieke onderwijs en daardoor op termijn in werkloosheid en armoede kunnen verzeilen.
K.ENTERWERK
De vzw Arktos is al een paar jaar goed bezig met de opvang van die uitvaljongeren. Daar komt in mei 2019 een opvallend nieuw initiatief bij. Het project K.ENTERWERK start dan met een reparatie-atelier voor de Kringwinkel. Later gaat K.ENTERWERK ook stages voor jongeren organiseren in lokale bedrijven. In de derede fase ontwikkelen ze een systeem waarin bedrijven een soort taks betalen waarvan de opbrengst gebruikt wordt om jongeren op te leiden naar jobs die de lokale ondernemingen niet meer ingevuld krijgen.
Reparatie-atelier Kringwinkel in KTA1
In het reparatie-atelier dat in mei opstart, worden spullen gerepareerd, die ingezameld worden via de Kringwinkel. Ze worden ook daar weer verkocht. De reparaties gebeuren in een atelier van scholengroep De Prins. Jongeren die naar het atelier komen krijgen nieuwe vaardigheden aangeleerd en ze zijn tegeleijkertijd zinvol en maatschappelijk relevant bezig.
Stages in lokale ondernemingen
De projectgroep werkt ook aan een piste waarin uitvaljongeren gedurende een of twee dagen per week stage kunnen doen bij lokale ondernemers. Op die manier kunnen ze ervaring opdoen en hun vaardigheden aanscherpen. Ze leren ook verantwoordelijkheid op te nemen en kunnen een vast kader creëren waarin ze beter zullen functioneren. Het is nog niet duidelijk of er ook een vergoeding tegenover staat maar in de discussie hierover viel wel een interessante piste om een eigen stadsmunt van Diest te creëren. Een stadscrypto, een soort digitaal betaalmiddel, is een interessante mogelijkheid om betalingen te doen en tegelijkertijd de lokale economie te stimuleren. Door die munt op blockchaintechnologie te zetten wordt hij ook superveilig en het gebruik ervan is volledig transparant.
Specifieke opleidingen voor knelpuntfuncties
Het derde project is geïnspireerd op het Franse model van Compagnons du Devoir. De bedoeling van het project is om de zogenaamde mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. De werkloosheidsgraaad in Vlaanderen maar nog meer in Diest is relatief hoog en toch krijgen veel bedrijven een aantal specifieke functies niet meer ingevuld. In dit project worden jongeren opgeleid en voorbereid om precies die jobs in te vullen. De bedrijven betalen een soort taks om de kosten van die opleiding te dragen. Het project wordt gecoördineerd door de vzw Blenders maar het stadsbestuur van Diest stapt mee in als partner.