Carnavalstoet van Scherpenheuvel wordt opnieuw een topper en dat heeft veel met de afwijkende organisatiestructuur te maken

De carnavalstoet van Scherpenheuvel is nog maar aan de zevende editie toe maar toch is de organisatie in die korte tijd uitgegroeid tot een model waar veel andere stoeten kunnen uit leren. Dat heeft veel te maken met de structuur die erachter zit. De stoet wordt georganiseerd door een klein comité dat zich eigenlijk alleen maar focust op de organisatie van hun evenement. Het is geen typische caranavalsvereniging die iedere zondag ergens anders opduikt. Dat heeft het nadeel dat er minder netwerking kan gebeuren maar dat wordt deels opgevangen door de aanwezigheid van Marc Coomans, toch de keizer van carnaval in de regio en dus een man met veel contacten.

Continuïteit en samenwerking

Het organiserende trio heeft ondertussen zoveel ervaring opgebouwd dat ze wekenlang op voorhand duidelijk in kaart hebben waar de aandachtspunten nog liggen. Dat is een belangrijk verschil met de organisatie op sommige andere plaatsen, waar het de laatste dagen nog harken is om rond te komen. Continuïteit en samenwerking is belangrijk voor een organisatie en daar mangelt het wel eens bij de typische carnavalsgildes.

Financieel gezond

De stoet in Scherpenheuvel is ook financieel gezond. Dat is nochtans niet evident. Een carnavalstoet organiseren is de laatste jaren veel duurder geworden. Gemeentebesturen rekenen de huur van materiaal door en de inzet van security vraagt sloten budget. Bovendien kosten groepen zoals de dansers uit Aalst tussen 1200 en 1500 euro! De organisatoren in Scherpenheuvel zijn echter bijzonder dankbaar voor de steun die ze krijgen van de lokale ondernemers. Ze hebben 26 structurele partners die financieel ondersteunen en in totaal zelfs 68 sponsors die op een of andere manier bijdragen.

Topgroepen uit Aalst, Beringen en Balen

De paardemolen en de botsauto’s draaien ondertussen al een dagje overuren en bij Tiens Gebak wordt stevig in de frituurpot geroerd. Dat is al enkele jaren de klassieke aanloop naar een spectaculair hoogtepunt. Zondag om 14.33 uur trekt de carnavalstoet door de straten. Zes reclamewagens op kop, gevolgd door 41 carnavalsgroepen. Daarbij ook weer de bijzonder knappe dansgroep uit Aalst. “We hebben nog een tweede topgroep uit Aalst uitgenodigd maar hun komst is niet absoluut zeker”, zegt keizer Marc Coomans. “Ze rijden met een oude brandweerwagen en die heeft nieuwe banden nodig die vrij moeilijk te krijgen zijn. Het is niet zeker dat die op tijd zouden aankomen.”

Wel zeker is de aanwezigheid van de Biersussen uit Balen en van de Pintevegers uit Beringen. Zij sluiten, samen met Halfweg uit Kaggevinne de stoet af met drie monumentale wagens.

Klassiekers haken af, nieuwe groepen compenseren

Opvallend is dat de Aarschotse Kasseistampers en de carnavalsgilde uit Tienen er niet bij zijn. Dat is een van de nadelen van de typische structuur van de organisatie. Veel groepen hebben een uitwisseling met mekaar. Ze lopen mee in mekaars stoet. Die osmose hebben de organisatoren in Scherpenheuvel niet maar ze vangen dat naadloos op. Er zijn dit jaar verschillende nieuwe groepen, onder meer uit Hasselt en Peer.

Zerotolerantie voor alcohol, geen confetti

De stoet in Scherpenheuvel is al jaren confettivrij. Dat was een gedurfde keuze maar het is nu een groot voordeel geworden omdat ze de omslag niet meer moeten maken.

De politie van zone Demerdal DSZ zet 21 manschappen in voor het evenement. Uiteraard is er ook hier een strenge controle op alcohol. Er is zerotolerantie voor de bestuurders van de trekkers.

Het parcours

Het parcours is identiek aan dat van de vorige jaren

Opstelling van de wagen in de Rozenkranslaan, de Bouckaertstraat en de Molenstraat – aan dokter Pauwels gaat de stoet linksaf naar de Noordervest – rechtsaf naar de Rozenkranslaan – rechtsaf naar Isabellaplein – voor de basiliek rechtdoor naar Albertusplein – rechtsaf naar Brouwerijstraat – rechtsaf naar Zuidervest – tegenover café Boulevard staat ook dit jaar weer een podium voor een aantal genodigden – rechtsaf naar August Nihoulstraat – linksaf naar Basilieklaan – linksaf naar Koning Albertstraat – linksaf naar Michel Janssensstraat – linksaf naar August Nihoulstraat – rechtsaf naar Prattenborgstraat – linksaf naar Diestsestraat – linksaf naar Albertusplein – linksaf naar Basilieklaan – einde in de August Nihoulstraat.

Geef een reactie