Ervaringsgerichte beleefruimte maakt opleidingen zorg in De Oranjerie concreet

Bij CVO De Oranjerie kunnen de cursisten die een opleiding volgen in de zorgsector voortaan ervaringsgericht leren in een levensechte zorgcontext. De school voor volwassenonderwijs opende een belevingsruimte in aanwezigheid van de Vlaamse Zorgambassadeur Lon Holtzer

“Met dit initiatief willen we het volwassenenonderwijs nog versterken en extra leerondersteuning aanreiken”, zegt algemeen directeur Lut Lippeveld.  “Je kan in die nieuwe praktijkruimte beleven en ervaren hoe het is om zelf zorgvrager te zijn. In die nieuwe beleefruimte kan je onder meer een intake test doen die aangeeft welke richting voor jou geschikt is. Je kan er ook gebruik maken van een snoezelruimte en cursisten kunnen er praktijkervaring opdoen met EHBO,handhygiëne, hef- en tiltechnieken, massage en kraamzorg. Er zijn ook Virtual Realitybrillen ter beschikking die je laten ervaren wat dementie is en hoe een kind de wereld ervaart.

Vraag naar zorgverstrekkers is hoog

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat een opleiding in de zorg een stevig opstapje is naar werk. In de periode februari 2018 tot januari 2019 kreeg de VDAB 1673 vacatures voor verpleegkundigen binnen voor de provincie Vlaams-Brabant. Einde januari 2019 stonden er daar nog slechts 240 van open. In het arrondissement Leuven liepen er in die periode 503 vacatures binnen en stonden er einde januari nog 113 open.

Voor zorgkundige waren er respectievelijk 579 (Vlaams-Brabant) en 62 (arr. Leuven) vacatures in de genoemde periode en einde januari stonden er nog 112 (Vlaams-Brabant) en 62 (arr. Leuven) open.

Voor verzorgende waren er respectievelijk 325 (Vlaams-Brabant) en 221 (arr. Leuven) vacatures in de genoemde periode en einde januari stonden er nog 58 (Vlaams-Brabant) en 44 (arr. Leuven) open.

Stijgende vraag naar zorgverstrekkers

De vraag naar zorgverstrekkers zal de volgende jaren sterk stijgen. Veel werknemers uit die sectoren gaan op pensioen maar de vergrijzing zal ook de nood aan extra personeel doen stijgen. Dat biedt alleszins kansen aan vijftigplussers of nieuwkomers.

Geef een reactie