Diest Klassiek verfrist met topartiesten, authentieke locaties en originele formules

Klassieke muziek gebracht door absolute topmuzikanten in een authentiek kader en soms ook in een verrassende formule. Dat is zowat de samenvatting van Diest Klassiek, een reeks van vijf concerten waarvan er ook eentje in Scherpenheuvel-Zichem zal plaats vinden.

Kapellmeister met Diestse sopraan Kristien Nijs

Het eerste concert werd alvast een stevig succes. Kapellmeister is een gezelschap van hooggetalenteerde artiesten die stuk voor stuk ook bij andere grote ensembles actief zijn. De Diestse sopraan Kristien Nijs werkt onder meer voor het gereputeerde Vlaams Radio Koor. Zij kreeg het gezelschap van Marieke Vos op viool, Herlinde Verheyden op cello, Maddy Lodewyckx op viool en Denis Roosen op klavecimbel. Kapellmeister bracht een selectie uit het repertoire van de grote Duitse kapelmeesters Buxtehude, Graupner en Telemann. Ze doen dat op historische instrumenten die in het unieke kader van de Onze-Lieve-Vrouwekerk harmonieus tot hun recht kwamen. Deze verrassende combinatie van minder bekende topmuziek en ruwe monumentale religieuze schoonheid verdiende en kreeg een volle kerk.

Je kan verder lezen na het filmpje. Onderaan zie je 61 foto’s van het concert van Kapellmeister

Diest Klassiek heeft nog heel wat schoonheid in petto

Zondag 31 maart 2019 | 11.00 uur
Vitaly Pisarenko Maestro

Vitaly Pisarenko is een getalenteerde pianist met wonderbaarlijke techniek en een buitengewone virtuositeit. Deze grootse solist viel meermaals in de prijzen. Zo won hij onder meer in 2008 de Eerste prijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht.

Pisarenko brengt werk van Brahms, Schumann en Liszt.

GC Den Egger, August Nihoulstraat 74, Scherpenheuvel
12 euro – Kassa: 14 euro
tickets@ccdiest.be – 013/ 46 06 40

Donderdag 25 april 2019 | 20.00 uur
Arte Amanti: Ivan Karizna & Boris Kusnezow

Arte Amanti is een internationaal kamermuziekfestival dat dit jaar tien kaarsjes uitblaast. Deze succesformule brengt grote muzikanten op lokale en unieke plekken.

Ivan Karizna (Wit-Rusland, 1992) is de vijfde laureaat en de winnaar van de publieksprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 voor cello. Deze jonge, geweldige muzikant werd eerder al derde laureaat van de prestigieuze Tsjajkovski Wedstrijd.

Karizna brengt een prachtig programma samen met Boris Kusnezow. Deze veelgevraagde pianist begeleidde eerder al Tobias Feldman i.k.v. Arte Amanti. De heren worden voorafgegaan door een jong talent.

Na afloop nodigt de Diestse cultuurraad het publiek uit voor een receptie waar er met de muzikanten nagepraat kan worden.

Onze Lieve Vrouwekerk, Bruidstraat
12 euro – Volw. 15 euro – Familiekaart: 30 euro (ouders met kinderen)
tickets@ccdiest.be – 013/46 06 40

Dinsdag 14 mei 2019 | 20.30 uur
Didier Laloy ‘Noir’s’

Geniet op tapijten en kussens, te midden van de musici, van een bijzonder en atypisch concert. Didier Laloy is één van de meest gedreven gangmakers van de revival van de diatonische accordeon. Met veel gevoel en breekbaarheid wordt het publiek geleid doorheen een klanklandschap en naar het hart van de muziek.

Didier Laloy, diatonisch accordeon – Kathy Adam, cello – Pascal Chardome, gitaar en piano – Frédéric Malempré, percussie.

Den Amer, Nijverheidslaan
Abo & reductie: 12 euro – VVK: 14 euro – Kassa: 16 euro
tickets@ccdiest.be – 013/46 06 40

Zaterdag 8 juni 2019 | 20.00 uur
Jan Van Outryve, Olalla Aleman & Stefan Bracaval

Opening Vlaamse Meesters in Situ: Theodoor van Loon in de Sint-Catharinakerk. Het kunstenparcours Vlaamse Meesters in Situ richt deze zomer de schijnwerpers op Vlaamse topstukken die nog op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn. De Sint-Catharinakerk herbergt de schilderijen van de vier evangelisten door Theodoor van Loon. Deze Vlaamse Meester kreeg in het najaar van 2018 een mooie expo in de BOZAR in Brussel.

Jan Van Outryve componeerde in kader van Vlaamse Meesters in Situ een sonore schets geïnspireerd door de vier werken van Theodoor van Loon. In dialoog met Stefan Bracaval werkt van Outryve een compositie uit voor sopraan, basfluit en elektronica met het clair-obscur – een techniek typisch voor het werk van Theodoor van Loon – als uitgangspunt. Deze compositie “Shir-hashirim” probeert de verschillende werken van Theodoor van Loon te verbinden. Jan Van Outryve zet hiervoor een paar delen van het hooglied, één van de mooiste teksten uit het oud testament die gaan over liefde en menselijkheid, centraal.

“Shir-hashirim” weerklinkt de hele zomer in de kerk. Tijdens het concert brengen de muzikanten deze nieuwe compositie alsook enkele andere werken uit de tijd van Theodoor van Loon.

Jan van Outryve, theorbe – Olalla Aleman, sopraan – Stefan Bracaval, basfluit & elektronica

Sint-Catharinakerk, Begijnhof
Vvk/Abo: 12 euro – Kassa: 14 euro
tickets@ccdiest.be – 013/46 06 40

Geef een reactie