Herstelling ommegangmuur rond Allerheiligenkapel komt kortbij

De periode voor de indiening van offertes voor de heropbouw van de ommegangmuur rond de Allerheiligenkapel werd vorige zaterdag geopend. Dat meldde deken Felix Van Meerbergen op Facebook. De muur rond de kapel stortte twaalf jaar geleden in. Daardoor kon de ommegang niet meer plaats vinden. De brokstukken bleven jarenlang liggen en de restanten van de muur werden voorlopig gestut om te voorkomen dat de heuvel waar de kapel op staat, zou verschuiven. Vier jaar na de instorting werden de stenen die nog bruikbaar zijn geselecteerd en in een loods van de stad opgeslagen.

Oorspronkelijk dateert de kapel van 1307. Ze werd echter in 1807 heropgebouwd op de plaats waar ze nu staat. In 2003 werd ze erkend als beschermd monument. De kapel is erg populair bij koppels die een originele plaats zoeken om te trouwen. Maar ook de jaarlijkse processie aan de vooravond van Allerheiligen, de kerststallententoonstelling en de dierenwijding winnen aan belangstelling.

Vorig jaar keurde Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois een subsidie van 299.602 euro goed. Dat geld is enkel voor de heropbouw van de muur bestemd. Volgens deken Van Meerbergen zijn ook het dak en de zuilen van de kapel dringend aan renovatie toe.

De heropbouw van de muur wordt geen sinecure en moet in verschillende fases gebeuren. De aannemer die de werken uiteindelijk zal uitvoeren moet immers rekening houden met de druk van de achterliggende heuvel.

Geef een reactie