Schepen wil fluogele stelling uit het straatbeeld op de Grote Markt

De vermaledijde varkensruggen op de rijweg aan de Grote Markt in Diest moesten weg omdat Onroerend Erfgoed ze niet vond passen bij het historisch karakter van de site. Om dezelfde reden werden een paar horecazaken verplicht om hun terrasoverkapping aan te passen. Ondertussen staat een ergerlijk lelijke fluogele stelling tegen de historische gevel van De Roos, een hoekhuis uit de zestiende eeuw waarvan de gevel vervangen werd in de achttiende eeuw.

Die stelling stabiliseert een gedeelte van de gevel dat dreigde in te vallen. Raadslid Willy Goos (sp.a) informeerde vorige maandag naar de stand van zaken in het dossier. Hij vroeg zich onder meer af of er nog gevaar is voor vallende brokstukken, wat de timing voor de herstelling is en of er betaald wordt voor de inname van het openbaar domein.

Schepen van Citymarketing Maurits Vande Reyde (Open Diest) verzekerde dat alle brokstukken die konden vallen verwijderd zijn. De stelling werd precies geplaatst om dat gevaar op te vangen. De schepen bevestigde ook dat dat er een retributie van 1642,50 euro per jaar wordt geïnd voor de inname van het publieke domein. Hij kon echter geen timing meegeven voor de verdere afhandeling van de restauratie van het pand. Dat zal alleszins nog een tijd aanslepen omdat er een erfgoedpremie moet toegekend worden. Schepen Vande Reyde gaat daarom overleggen met de eigenaars. Hij wil alle mogelijkheden onderzoeken om het gele gedrocht minder opvallend te maken in het historische centrum.

Geef een reactie