Een man met een verhaal dat hij niet mocht vertellen

De Vilvoordse schepen Moad El Boudaati stond vorige zondag tijdens de receptie van sp.a in Diest, wat onopvallend in de buurt van Marc Florquin en volksvertegenwoordiger Karin Jiroflée. Aan het einde van de speeches werd hij kort even voorgesteld maar veel mensen vroegen zich allicht af wat een jonge politicus uit Vilvoorde in Diest te zoeken heeft. Het is een gemiste kans. Op nieuwjaarsrecepties worden traditioneel de partijbonzen opgevoerd om de nodige peptalk te produceren. El Boudaati is een man met een bijzonder verhaal  en dat verhaal verdient om verteld te worden. Omdat het aantoont dat we radicalisering kunnen keren. Te meer omdat El Boudaati ook een van de initiatiefnemers is achter het nieuwe pensioenvoorstel van sp.a. Een voorstel dat allicht een van de strijdpunten zal worden in de federale verkiezingen.

Universitair diploma via Middenjury

Moad El Boudaati struikelde, net zoals veel van zijn vrienden, over de verwachtingen van ons onderwijssysteem. Op zijn achttiende verliet hij de school zonder diploma en hij werd marktkramer. El Boudaati groeide op in een gezin met acht kinderen. Een aantal van zijn vrienden gingen effectief radicaliseren en enkelen trokken zelfs naar Syrië om er te gaan vechten aan de zijde van IS. In een omgeving waar de prikkels naar radicalisering niet ver af zijn koos hij toch voor een andere weg. De jongen met Marokkaanse roots vond in de vrijheid een uitdaging om te gaan studeren. Op eigen initiatief. Hij zou uiteindelijk via de Middenjury een universitair diploma Politieke en Sociale Wetenschappen halen aan de VUB. Ook professioneel koos hij voor structuur. Hij werd deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde en engageerde zich politiek bij sp.a. Met 1181 voorkeurstemmen werd hij een van de toppers van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. Dat aantal volstaat om hem een schepenambt te geven. Moad El Boudaati  is de nieuwe schepen van Jeugd, Cultuur, Sport en Feestelijkheden in Vilvoorde. Hij kiest ook consequent om daar volledig op in te zetten en geeft zijn job als deradicaliseringsambtenaar op. In mei staat hij op de lijst voor de federale verkiezingen.

Minimumpensioen van 1500 euro

Ondertussen profileert de Vilvoordse schepen zich als een van de initiatiefnemers voor het nieuwe pensioensysteem waar sp.a mee uitpakt. De partij stelt een minimumpensioen van 1500 euro per maand voor, voor wie minimaal 65. 520 uur gewerkt heeft. Dat voorstel kost 2,4 miljard euro maar het is ook concreet onderbouwd met een financieringsmechanisme. Het pensioenvoorstel houdt rekening met een arbeidsduurvermindering naar 30 uur per week.

Moad El Boudaati had dus een mooi verhaal te vertellen vorige zondag. De sprekers stelden een paar keer dat de partij het moeilijk heeft maar ze toonden ook weerbaarheid en strijdlust. Het is alleen jammer dat sp.a de opportuniteit heeft laten liggen om het deradicaliseringsverhaal van El Boudaati te vertellen. En om zijn pensioenvoorstel uit te leggen.

Geef een reactie