Luxelofts doen 30 parkeerplaatsen verdwijnen – parking KBC open voor publiek

De gemeenteraad keurde gisteren de onderhandse verkoop aan Ginco Properties goed van de parking naast de vroegere dancing The Lord in de Michel Theysstraat. De bouwpromotor wil er luxelofts bouwen. Naast de parking staat ook een beschermde kapel. Die is al eigendom van Ginco Properties. De projectontwikkelaar zal het beschermde gebouw in het project betrekken. Om die reden werd de verkoop niet openbaar maar onderhands afgesloten. De waarde van het perceel grond werd door een expert geschat. Ginco bood eerst 630.000 euro maar hoogde dat bod op tot 650.000 euro op basis van die schatting.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Beschermde kapel wordt geïncorporeerd

De kapel was ooit onderdeel van het vroegere Cellebroedersklooster. Onroerend Erfgoed omschrijft het weinig bekende pand als uiterst merkwaardig. Het heeft een zeer mooi gewelf, versierd met in stucwerk uitgevoerde kapitelen, roosmotieven en het wapen van de cellebroeders. De grote trap in het hoofdgebouw is een prachtig stuk beeldhouwwerk. Hij is volledig uitgevoerd in eik. De leuning bestaat uit vaasvormige baluster en de aanzetten zijn gebeeldhouwd in Lodewijk XV-stijl.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Marc Florquin wil advies van handelaars Koning Albertstraat

De verkoop van het perceel grond stond einde vorig jaar ook al op de agenda. Het punt werd toen op vraag van raadslid Marc Florquin (sp.a) verdaagd. Door de aankoop en de geplande bouw van lofts verdwijnen namelijk 30 parkeerplaatsen in het commerciële centrum. Florquin wilde wel eens weten wat de handelaars van de nabijgelegen Koning Albertstraat daar zoal van dachten en eiste een advies van de Adviesraad Centrum Management (ACM) en meer specifiek van de handelaars in de Koning Albertstraat.

Vorige maandag stond het punt dus opnieuw geagendeerd. Marc Florquin kreeg ondertussen echter nog steeds geen antwoord op zijn bekommernis en dus ging hij ook opnieuw in het verweer. Het raadslid wilde weten hoe de handelaars van de Koning Albertstraat waren geïnformeerd over de plannen, hoe zij waren opgeroepen voor de ACM en hoeveel van hen aanwezig waren.

Parking KBC op zaterdagen open voor bezoekers van de stad

Schepen van Lokale Economie Maurits Vande Reyde (Open Diest) antwoordde dat een centrumstad als Diest trendy woonprojecten nodig heeft. De parking blijft volgens hem beschikbaar tot het moment dat de werken starten. Ondertussen zoekt het bestuur naar alternatieven. Een van die alternatieven is de parking van KBC. Die wordt op zaterdagen en bij evenementen opengesteld voor de bezoekers van de stad. De schepen kon echter geen antwoord geven tegen welke voorwaarden dat zal gebeuren.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Handelaars persoonlijk geïnformeerd

Maurits Vande Reyde gaf ook aan dat hij persoonlijk bij een aantal handelaars was langs geweest. Ze hadden volgens hem ook allemaal een brief gekregen over de aankoop van de grond. Hij bevestigde dat ACM daaropvolgend een positief advies heeft gegeven voor de aankoop door Ginco Properties. Marc Florquin vroeg zich af waarom die brief dan niet in het dossier zat.

Florquin vond het deontologisch ook niet kunnen dat de vertegenwoordiger van Ginco Properties persoonlijk aanwezig was op de vergadering van ACM en zelfs mee gestemd zou hebben over het punt. De raad keurde de aankoop goed maar sp.a onthield zich bij de stemming.

Geef een reactie