Para die drama in Detmold overleefde aanwezig tijdens receptie KTSA

26 juni 1963 staat met gitzwarte rouwletters in de geschiedenis van het regiment para-commando genoteerd. De 13de compagnie van het 1ste Para uit Diest neemt die dag deel aan de oefening “Lance one” in het Duitse Geseke. Ze stegen met een C119 op in Melsbroek maar als ze de droppingzone van Geseke naderen blijkt het weer te slecht. De sprong wordt gecanceld en de vliegtuigen zetten koers naar het R.A.F. vliegveld van Gutersloh om daar te landen. De C119’s zetten hun daling in maar toen ze boven het schietveld van Sennelager waren, gebeurde het onwaarschijnlijke. Engelse troepen die er oefenden hadden een paar mortieren op overschot en ze besloten om die af te vuren. Een van de mortieren raakte een C119 vol op de vleugel. Daar zitten de brandstoftanks van het toestel waardoor het meteen in brand vloog. Dispatcher Chabot slaagde erin om een deur van het toestel te openen en probeerde nog om zoveel mogelijk para’s naar buiten te krijgen. Dat lukte voor negen van hen. 32 anderen waaronder Chabot, 5 bemanningsleden en een kandidaat-dispatcher kwamen om het leven. Een van de negen overlevenden was Marc Crabs. Hij zat achteraan aan stuurboord in het toestel. Dat was de kant waar de mortier insloeg. Crabs zat echter vlak bij de deur die dispatcher Chabot kon openen. Dat was meteen zijn redding. Marc Crabs was vorige zaterdag aanwezig tijdens de nieuwjaarsreceptie van KTSA.

Het grootste deel van zijn gesneuvelde collega’s liggen begraven op het militaire kerkhof naast het vliegveld in Schaffen.

Kolonel op rust Walter Mertens zat in een van de andere drie toestellen. Hij moest na de landing in Brussel meteen terugkeren naar Detmold om de slachtoffers te helpen identificeren. Ook kolonel Mertens was zaterdag aanwezig bij KTSA. Walter Mertens is ere-voorzitter van de vereniging.


Geef een reactie